19 PLAKAYA 19 TAVSİYE-7

•    Yangın söndürme cihazı: Aracın özelliğine uygun kapasitede, ön tarafta, şoför mahallinin yakınında her an kolayca ulaşılabilecek şekilde kuru kimyevi tozlu (KKT) cihaz bulundurulmalı. MAP 40’lık yerine MAP 90 dolum yaptırılması tavsiye olunur. Zaman zaman tatbiki olarak denenmeli (piknikte olabilir ) Çünkü kendi kendine boşalabilir. İhtiyaç halinde ailede herkes bilinçli olarak kullanabilmeli. (Cihazın doğru kullanımı hakkında sivil savunma uzmanları veya itfaiye birimlerinden bilgi alınız)

Abone Ol

Yangın söndürme cihazlarını çoğunlukla ya bulundurmuyoruz, ya trafik cezası yememek için göstermelik olarak bagajda bulunduruyoruz ya da bulunan cihazın doğru kullanımını bilmiyoruz, değil mi? 

Denizi geçip, derede boğulmayalım. Çok para vererek aldığımız araçlar için, az para ile alınabilecek kullanılabilir bir yangın söndürme cihazını çok görürsek, faturasını daha ağır ödeyebiliriz. 
Gece Osmancık’a giderken Kırkdilim’de kaza yaptınız ama önemli bir yaralanmanız yok. Yalnız aracın içinde sıkışıp kaldınız. Telefon çekmiyor, korna çalışmıyor. Bu arada aracın içinde küçükten dumanlar yükselmeye başladı.

a)   Sağa, sola baktınız cihaz yok, söndürme imkânız yok. Yanar mısınız? Evet
b) Cezadan kurtulmak için, göstermelik bir cihaz almıştınız, panikle onu aldınız, pimini çektiniz, fıss dedi içi boş çıktı. Yanar mısınız? Evet
c) Sağlam bir cihaz almıştınız ama takırtı yapıyor diye bagaja koymuştunuz. O an alma imkânınız yok. Yanar mısınız? Evet, önce siz yanarsınız, sonra da cihaz.
d) Mahir Odabaşı’nın bu kitabını okudunuz ve siz de gittiniz bir yangın söndürme cihazı alıp, ön tarafa her an ulaşılabilecek bir yere koydunuz. Tatbikatlarda da denemiştiniz. Hemen uzanıp aldınız, başlangıç yangınını söndürdünüz ve derin bir of çektiniz. Yanar mısınız? Hayır, sizi yanmaktan kurtarana gıyaben teşekkür eder ve dersiniz ki, sağ salimen evime ulaşırsam en iyisinden evime de alacağım. 

Aracınızla seyahat ederken, aracın motorundan dumanlar çıkmaya başladı. Hemen aracı sağa çekip, kontağı kapatınız. El frenini çekiniz. Yangın söndürme cihazını alıp, aracın ön kaputunu yavaş yavaş açarak -birden açarsanız havanın etkisiyle alevler çoğalır- bilinçli bir şekilde yangına müdahale ediniz. 1 kg’lık cihazlar sürekli basılı tutulduğunda 6-7 saniyede boşalır. Onun için dikkatli kullanmalısınız.

17- Arabamızın yedek anahtarını, ihtiyaç halinde hemen alabileceğimiz yere koyunuz. (Çıkış kapısının yanına düşmeyecek şekilde sabitleyebilirsiniz) Çünkü olası depremde vestiyerler yıkılabilir, arabanın anahtarını bulmak mümkün olmayabilir. Özellikle soğuk ve yağmurlu havalarda meydana gelen afetlerde arabalarımız bizler için ikinci sığınma yeridir. Ayrıca, il dışına çıkarken aracınızın yedek anahtarını eşinizin çantasına koyunuz. Kaybetme durumunda sıkıntı yaşamazsınız.

 Küçük çocuklara arabanın kontağını vermeyiniz, emniyeti hiçbir zaman elden bırakmayınız. Özellikle meyilli yerlerde mola verirken, aracı temizlerken el frenini mutlaka çekiniz. Ön tekerlerin yönünü hafif sağa sola çeviriniz.

18- Depreme araçta yakalanırsanız -teker patlamış gibi olur, araç sağa sola çeker- aracınızı sağa güvenli yere çekiniz, içinde veya yanında depremin geçmesini bekleyiniz. Tünel, kavşak, köprü veya tehlikeli bir yerdeyseniz imkânlar nispetinde derhal uzaklaşınız.

19- Aracımızın deposunda, daima 300-400 km gidebilecek şekilde yakıt bulundurunuz. Olası afetlerde bulunduğunuz yerlerdeki hastaneler, benzin istasyonları zarar görebilir veya ambulanslar yetersiz kalabilir. Yaralınızı alıp fazla etkilenmeyen komşu illerdeki hastanelere götürebilmelisiniz. Ayrıca, soğuk dönemlere denk gelmişse ısınma amaçlı kullanabilirsiniz. (deprem bölümüne bakınız)

     Eskiden savaşlar için söylenmiş bir söz vardır. Savaşlarda; bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da bir ülkeyi kurtarır. Eğer bizlerde hassasiyet göstererek uzun araştırmalar sonucu bulunmuş olan trafik kurallarına uyarsak, uymayanları imkânlar nispetinde uyarırsak muhtemel kazalara karşı,  önce kendimizi, ailemizi ve neticede tüm ülkemizi koruyabiliriz. Kazasız belasız yolculuklar dileğiyle…

DUA: Arabanıza binip, kontağı çevirirken; Allah’ım ben kurallara titizlikle uyacağım ama uymayanların şerrinden sen koru diye dua ediniz.
    *
TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 660 adet farklı nükteli nasihatin yer aldığı Mahirane Söylemler ve –hikâyeden şiire sızan- Susamak kitaplarımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. Yukarıdaki telefondan iletişime geçerek, benden imzalı olarak (tanesi 50 TL) veya Osmancık’ta Topçuoğlu Mağazasından temin edebilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }