İSTANBUL (AA) - 2024 James Dyson Ödülü'nün Türkiye ayağının kazananı Algbio oldu.

Dyson'dan yapılan açıklamaya göre, Algbio, karbondioksit yakalamak ve atık suyu arıtmak için mikroalgleri kullanıyor. Sistem, mikroalglerin büyümesini optimize eden biyoreaktörler sayesinde bunları biyoyakıtlara ve biyoplastiklere dönüştürüyor ve böylece emisyonları azaltıyor, su kalitesini iyileştiriyor, iklim değişikliğini hafifletiyor, deniz ve hava kirliliği, fosil yakıtlar ve son olarak plastik kirliliği gibi sorunları çözüyor.

Proje, atık yönetimi ve karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlayarak, çevreyi koruma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda topluma fayda sağlıyor.

Algbio, 2018'de Marmara Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü'nden mezun olan, yüksek lisansını Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik üzerine yapmış ve hali hazırda Doktorasını da Yeditepe Üniversitesi Biyoteknoloji üzerine yapan Selen Şenal ve Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü'nden mezun Ceyda Güneş tarafından tasarlandı. 2024 James Dyson Ödülü ulusal kazananı olarak, medya görünürlüğünün yanı sıra projeyi geliştirme ve ticarileştirmede atacağı sonraki adımları desteklemek üzere 5 bin sterlinlik ödülün de sahibi oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen James Dyson Ödülü Ulusal Kazananı Selen Şenal, James Dyson Ödülü'ne başvurmalarının temel nedeninin, yenilikçi mühendislik çözümleriyle küresel çevre sorunlarına dikkati çekmek ve bu sorunlara etkili çözümler sunma arzuları olduğunu belirtti.

Şenal, yarışmanın projelerini dünya çapında tanıtmak ve daha geniş bir kitleye ulaştırmak için önemli bir fırsat sunduğunu kaydederek, yarışma hakkında bilgiyi sosyal medya toplulukları aracılığıyla edindiklerini ifade etti.

Dyson Kıdemli Mekatronik Mühendisi Mehmet Akbulut da Dyson'da dünya problemlerine çözüm bulmaya çalışırken, bir yandan da bu çözümlerin sürdürülebilir, çok yönlü ve az maliyetli olmasına özen gösterdiklerinin altını çizdi.

Bakan Göktaş: “Kadına yönelik şiddeti, topyekûn mücadele etmemiz gereken hayati bir mesele olarak görüyoruz” Bakan Göktaş: “Kadına yönelik şiddeti, topyekûn mücadele etmemiz gereken hayati bir mesele olarak görüyoruz”

Akbulut, "Algbio projesi atık sular ve karbondioksit emisyonları gibi global düzeyde de çok büyük problem olarak gözüken sorunlara çözüm olurken aynı zamanda biyoyakıt ve biyoplastik üretiyor. Ülkemizin böylesine prestijli bir yarışmada böylesine güçlü bir projeyle de boy göstermesi ayrıca mutluluk verici. Ulusal kazananımızı tebrik ediyorum ve ona global yarışmada başarılar diliyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Kaynak: aa