2024 Nobel Edebiyat Ödülü Güney Koreli Yazar Han Kang'a Verildi

2024 Nobel Edebiyat Ödülü, Güney Koreli yazar Han Kang’a layık görüldü. İsveç Akademisi, Han Kang’a bu prestijli ödülü ‘insan hayatının kırılganlığını ortaya koyan ve tarihsel travmalarla yüzleşen şiirsel düzyazısı’ nedeniyle verdiğini açıkladı. 53 yaşındaki yazar, özellikle insanlığın acıları, şiddet ve ataerkillik gibi temaları derinlemesine ele aldığı eserleriyle biliniyor.

Han Kang’ın Kariyeri Yonsei Üniversitesi’nde Kore Dili ve Edebiyatı eğitimi alan Han Kang, edebiyat dünyasına 1994’te yazdığı Red Anchor ile adım attı ve bu kitabıyla Shinmun Edebiyat Yarışması’nı kazandı. 2016 yılında yayımladığı Vejetaryen adlı romanı, uluslararası alanda büyük ses getirdi ve Man Booker Uluslararası Ödülü’ne layık görüldü. Bu eser, bir kadının et yemeyi bırakma kararı ile hayatının nasıl değiştiğini ve toplumsal tepkilerle karşı karşıya kalışını anlatıyor.

Türkan Şoray: "Dünyada savaşlar bitsin" Türkan Şoray: "Dünyada savaşlar bitsin"

Nobel Ödülü Heyecanı İsveç Akademisi'nin daimi sekreteri Mats Malm, ödülü kazandıktan sonra Han Kang’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve yazarın bu habere oldukça hazırlıksız yakalandığını belirtti. Han Kang, oğluyla akşam yemeğini yeni bitirdiği sırada bu sürpriz haberi aldı.

Nobel Ödülleri Hakkında Nobel Ödülleri, Alfred Nobel’in vasiyeti doğrultusunda 1900 yılında kurulan Nobel Vakfı tarafından her yıl fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında insanlığa en büyük katkıları sunan kişi veya kuruluşlara veriliyor. Nobel Edebiyat Ödülü, dünyada en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olarak kabul ediliyor. Geçen yıl bu ödül, Norveçli yazar Jon Fosse’ye verilmişti.

Han Kang’ın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanması, edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırırken, yazarın eserleri bir kez daha dünya genelinde okuyucuların ilgisini çekmeye başladı.