2025 Yılı İçin Belirlenen Destek Katsayıları

Yeni modelde, çiftçilere verilen destekler ürün kategorilerine göre değişiyor. Ürünler dört ana kategoride değerlendirilerek, destek miktarları şu şekilde belirlenmiştir:

1. Kategori Ürünleri

  • Aspir, mercimek, dane mısır, nohut, patates, kuru soğan gibi ürünler destek katsayısı 1 olarak belirlendi. Bu ürünler için çiftçilere dekar başına 244 lira temel destek ödenecek.

2. Kategori Ürünleri

  • Arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve ikinci grup yem bitkileri için destek katsayısı 1,3 olarak belirlendi. Bu ürünlere dekar başına 317,2 lira temel destek sağlanacak.

3. Kategori Ürünleri

  • Yağlık ayçiçeği, fındık, kolza (kanola), kuru fasulye, soya ve çay için belirlenen destek katsayısı 1,5 olup, çiftçilere dekar başına 366 lira ödenecek.

4. Kategori Ürünleri

  • Çeltik ve kütlü pamuk üreticilerine ise destek katsayısı 2,25 olarak belirlendi. Bu ürünler için dekar başına 549 lira temel destek ödemesi yapılacak.

Su Kısıtı Olan Bölgelerde İlave Destekler

Su kısıtı olan 52 ilçede, yağlık ayçiçeği, arpa ve buğday gibi ürünler ekildiğinde çiftçilere ek destek sağlanacak. Örneğin, yağlık ayçiçeği üreten çiftçilere dekar başına 292,8 lira ilave destek ödemesi yapılacak.

Mazot ve Gübre Desteği Artıyor

2025 yılında çiftçilere sağlanacak olan mazot maliyetinin %50’si, gübre maliyetinin ise %25’i Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacak. Planlı üretim yapan çiftçiler için bu oranlar daha da yüksek olacak.

Planlı Üretim Desteği

Planlı üretim kapsamında olan ürünlere ek olarak mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin %50’si destekleniyor. Bu şekilde çiftçilerin tarımsal girdi maliyetlerini hafifletmek amaçlanıyor.

2025 Tarım Destekleri Nasıl Alınır?

2025 yılında çiftçilerin desteklerden yararlanabilmesi için Bakanlığın kayıt sistemine dahil olmaları gerekiyor. Desteklemeler, çiftçilerin kayıtlı ürünleri ve bölgesel tarımsal üretim havzalarına göre düzenleniyor.

ERA Sanat Akademi ile Çorum TSO arasında protokol imzalandı ERA Sanat Akademi ile Çorum TSO arasında protokol imzalandı

Kapanış:
2025 tarım destekleri, çiftçilerin maliyetlerini düşürmeyi ve sürdürülebilir tarımı desteklemeyi hedefleyen kapsamlı bir modelle hayata geçiyor. Çiftçilerin belirlenen ürün kategorilerine göre destek almaları, tarımsal üretimin planlanmasına da katkı sağlayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni modelle ilgili bilgilendirme toplantıları devam ederken, çiftçilerin bu fırsatlardan faydalanmak için gerekli kayıt işlemlerini yapmaları önem taşıyor.

KAYNAK : TARIM YAZARI ALİ EKBER YILDIRIM