Alaca Belediyesi tarafından Çölyak hastalarına gulitensiz gıda yardımı desteği veriliyor. Çölyak hastalığı ile mücadele eden ve gulitensiz gıdalarla beslenmesi gereken vatandaşlar Alaca Belediyesi tarafından tespit edilerek destekleniyor.
Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, ilçede birçok çölyak hastası bulunduğunu belirterek, “Çölyak hastalığı ülkemizde her geçen gün yaygınlaşıyor. İlçemizde de maalesef çölyak hastalarımız bulunmaktadır. Bu kardeşlerimize bir nebze de olsa destek vermeyi amaçladık” diye konuştu.
Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu’ya teşekkür eden çölyak hastaları, “Sosyal belediyeciliğin çok güzel bir örneğini sergileyerek, 28 çölyaklı aileye yardım yapan Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu’yu gönülden tebrik ediyor ve sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çölyaklıların tükettiği glutensiz ürünlerin çok pahalı ve zor ulaşılır olması nedeniyle büyük zorluklarla baş etmeye çalışan ihtiyaç sahiplerine verilen bu yardımlar çok büyük ikrama geçiyor. Umarım bu önemli hizmetler artarak devam eder” dedi.
ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glütene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu hastalığıdır. Otoimmün ailesel geçişli bir hastalık olup glüten içermeyen diyetle, klinik bulgularında düzelme göstermektedir.
ÇÖLYAK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çölyak hastalığının belirtileri, çocuklarda ve yetişkinlerde farklılık göstermektedir. Yetişkinlerde yaygın olarak görülen çölyak hastalığı belirtileri; ishal, kabızlık, gaz, karın ağrısı, kilo kaybı, tekrarlayan ağız yaraları olarak sıralanabilir. Çölyak hastalığı; tedaviye dirençli reflü, tekrarlayan karaciğer fonksiyon testleri yüksekliği, tekrarlayıcı pankreatit otoimmün hepatit, steatohepatit gibi bulgular ile ortaya çıkar. Çölyak ile birlikte demir, B12 vitamini, D vitamini ve kalsiyum eksikliği, folik asit eksikliğine bağlı anemi, osteoporoz infertilite, dermatit (egzama), miyokardit (kalp kası iltihabı), dilate kardiyomiyopati, yorgunluk, depresyon, psikiyatrik hastalıklar da görülebilir. Çocuklarda görülen belirtilerinden bazıları ise; kusma, ishal, karında şişlik, iştahsızlık, gelişim geriliğidir.
ÇÖLYAK HASTALIĞI TANISI NASIL KONUR?
Çölyak hastalığından şüphelenildiğinde öncelikle spesifik kan tetkikleri ve antikor testleri yapılır. Tetkik ve test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda üst endoskopi (gastroskopi) işlemine başvurulur. Vücuda alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak hastaları, glütenli yiyecekler tükettiklerinde, bağırsak mukozasındaki alerji nedeniyle villus çıkıntıları tahrip olarak azalır ve küçülür. Böylece bağırsak yüz ölçümü gittikçe küçülür ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Bu durum beslenme yetersizliğine ve akabinde hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Üst endoskopi ile 12 parmak bağırsağından biyopsi alınır. Patoloji bu değişiklikleri saptar ve kesin tanı konulur.
(Mustafa Yıldız)