Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (ÇKK) Şanlıurfa’da düzenlediği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, Suriye’de enerji altyapısına yönelik teknik çalışmalar yapan bir bakanlık heyetinin Şam’daki faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Bayraktar, savaş öncesi 8 bin 500 megavat olan Suriye’nin elektrik kurulu gücünün, çatışmalar nedeniyle 5 bin megavatını kaybettiğini ve şu anda 3 bin 500 megavat seviyesinde olduğunu açıkladı.

"Suriye’nin Elektrik İhtiyacı Ciddi Seviyede"

Bakan Bayraktar, Suriye’de elektrik ve enerji hizmetlerini özellikle harekât bölgeleri, İdlib ve Afrin gibi alanlarda karşıladıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Harekât bölgeleri başta olmak üzere, Suriye’de şu anda elektrik hizmetlerini Türkiye üzerinden sağladığımız yerler var. Halep ve daha güneyindeki ilk tespitlerimiz, 5 bin megavatın üzerinde bir kayıp yaşandığı yönünde. Halkın büyük bir kısmı elektrik ihtiyacını jeneratörlerle karşılıyor. Dolayısıyla çok ciddi bir elektrik ihtiyacı var."

"Lübnan ve Suriye’nin Elektrik İhtiyacı Karşılanabilir"

Bayraktar, hem Suriye’nin hem de Lübnan’ın elektrik ihtiyacını iletişim şebekesinin durumuna göre Türkiye’den karşılayabileceklerini ifade etti. Bakan, enerji altyapısına yönelik bu çalışmaların, bölgede yaşayan insanlara şartlar iyileştirildiğinde geri dönme motivasyonu da sağlayacağını belirtti.

"Doğal Gaz Sözleşmesinde Akış Yüzde 50-60 Düzeyinde"

Bayraktar, İran ile yapılan doğal gaz sözleşmesine de değindi. Gaz akışının şu anda yüzde 50-60 düzeyinde olduğunu belirten Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye’de kış ayları için herhangi bir sorun öngörmüyoruz. Gerekli tüm tedbirlerimizi aldık. Ancak bu kriz maalesef derinleşerek devam ediyor."

"Gabar’daki Petrol Üretimi 70 Bin Varilin Üzerine Çıktı"

GAP bölgesindeki Şırnak Gabar’da petrol üretiminin günlük 70 bin varilin üzerine çıktığını belirten Bayraktar, bu büyüklükteki üretimin ekonomiye yıllık 2 milyar dolarlık katkı sağladığını söyledi. Bayraktar, şu detaylara yer verdi:

"TPAO ve diğer enerji KİT’leri özelinde kurumsal yapılandırmayla ilgili bir düzenlemeyi de 2025 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz."

Suriye’de Petrol Potansiyeli

Narin Güran olayında son dakika gelişmesi! Avukattan cinsel içerikli cinayet iddiası Narin Güran olayında son dakika gelişmesi! Avukattan cinsel içerikli cinayet iddiası

Bayraktar, Suriye’nin 2011 öncesinde günlük 350 bin varillik petrol üretimi yaptığını ve bugün bu potansiyelin tekrar nasıl değerlendirilebileceği üzerine ilk çalışmaların yapıldığını belirtti. Bakan, bu projelerin bölgesel kalkınmaya ve enerji arzına katkı sağlayacağını ifade etti.