Kargı Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan Avşar Köyü yakınlarında vatandaşlar tarafından fark edilen bu nadir tür, heyecan yarattı. Anadolu Parsı, Türkiye'de koruma altında bulunan hayvanlar arasında yer almakta olup, bu türü avlamanın ağır cezaları bulunuyor.

MİLLİ PARKLAR YETKİLİLERİ HAREKETE GEÇTİ

Olayın hemen ardından Milli Parklar yetkilileri bilgilendirilerek, bölgeye giderek incelemelerde bulunacakları bildirildi. Anadolu Parsı’nın görüldüğü bu bölge, aynı zamanda zengin yaban hayatı ile bilinen bir alan olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu türün varlığının, bölgede biyoçeşitliliğin sağlıklı olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtiyorlar.

KARGI BELEDİYESİ’NDEN VATANDAŞLARA UYARI

Çorum Valisi Zülkif Dağlı’dan Kargı Gazetesi’ne 9. Yıl Kutlama Mesajı Çorum Valisi Zülkif Dağlı’dan Kargı Gazetesi’ne 9. Yıl Kutlama Mesajı

Kargı Belediyesi, olaya ilişkin yaptığı duyuruda, bölge halkını uyardı ve Anadolu Parsı’nın korunması gerektiğini vurguladı. Belediyeden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Anadolu Parsı, ülkemizde koruma altındaki türler arasında yer almakta olup, bu hayvanı avlamanın cezası 30 milyon lira olarak belirlenmiştir. Bölge halkımızın bu konuda duyarlı ve tedbirli olmasını, Anadolu Parsı’nı görmeleri durumunda hayvana zarar vermek yerine, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yetkilileri bilgilendirmelerini önemle rica ederiz.”

ANADOLU PARSI HAKKINDA BİLGİ

Anadolu Parsı (Panthera pardus tulliana), Anadolu coğrafyasında tarih boyunca varlığını sürdüren büyük kedilerden biridir. Ancak avlanma ve yaşam alanlarının daralması gibi nedenlerle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bugün yalnızca sınırlı sayıda bireyin doğada kaldığı düşünülmektedir ve bu türün korunması için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürütülmektedir.

VATANDAŞLAR NE YAPMALI?

Anadolu Parsı ile karşılaşan vatandaşların şu adımları izlemeleri önem arz ediyor:
Hayvana yaklaşılmamalı ve güvenli mesafede kalınmalı.
Hiçbir şekilde hayvana zarar verilmemeli, ürkütülmemelidir.
112 Acil Çağrı Merkezi aranarak yetkililere bilgi verilmelidir.

BİR YILDIR ADA DAĞINDA ÇUKURCAK MEVKİ VE AĞCEBÜK KARABAYİR YÜZÜNDE OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ

Avşar Köyü Muhtarı Rumi Bamyeci, bir önce de Anadolu Parsı’nın Ada Dağında Çukurcak mevki ve Ağcebük Karabayir yüzünde olduğunu tahmin ettiklerini ifade ederek, “Dün gece domuz beklemeye giden gençler Avşar Köyü Ağcebük yolunda Anadolu Parsı görmüşler. Geçen sene de Osman Koşar, Ağcebük mevkiinde görmüş olduğunu söylemişti. Bir yıldır Ada Dağında Çukurcak mevki ve Ağcebük Karabayir yüzünde olduğunu tahmin ediyoruz. Nerden geldi Ada Dağını mekan tuttu bilmiyoruz. 

Daha önce ayı, vaşak, elik falan görünüyordu. Kurt zaten normaldi ama Pars 3/4 gence arabanın önünden umursamaz şekilde geçerek şaşkınlık yarattı ve bire bir insanla karşı karşıya gelirse zarar verir mi sorusunu akla getiriyor. Yine de vatandaşın dikkatli olması gerekiyor. Dağa mantara ya da vs. başka bir şeye giderken dikkatli olması lazım. Alışkın olmadığımız bir durum Alperen Aktepe’nin demesine göre en yiğit kangaldan daha büyük ve yiğit diyor. Vatandaş dikkatli olsun herkesin bilgisine” şeklinde açıklama yaptı.