Anadolu Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Havva Ezgi Doğru’nun yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı’nda çerçevesinde destek almaya hak kazanırken, Öğr. Gör. Dr. Engin Kılıçatan’a ise yeni uzun metraj filmi için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek sağlanacak.
Anadolu Üniversitesi’nin başarılı, dinamik ve üretken öğretim üyeleri kendi alanlarında başarılar elde edip hem öğrencilerine hem de akademiye örnek olmaya devam ediyor. Bu çerçevede, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Havva Ezgi Doğru’nun yürütücüsü olduğu ’Türkiye’de Kiralık Konuta Erişim Araştırması: Sebepler, Toplumsal Süreçler ve Kamu Politikası Önerileri’ başlıklı proje TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı’nda desteklenmeye hak kazandı. Anadolu Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatör Yardımcısı ve Video Yapım ve Yayın Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Engin Kılıçatan ise ’İyi İnsanlar’ adlı uzun metraj filmiyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ’İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım Desteği’ almaya hak kazandı.
Dr. Öğr. Üyesi Doğru’nun yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK desteğiyle hayata geçiyor
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Havva Ezgi Doğru’nun yürütücüsü olduğu ’Türkiye’de Kiralık Konuta Erişim Araştırması: Sebepler, Toplumsal Süreçler ve Kamu Politikası Önerileri’ başlıklı ve 2 yıl sürecek olan proje, Türkiye’deki artan kiralık konut krizini çok boyutlu bir yaklaşımla ele almayı hedefliyor. Dr. Öğr. Üyesi Doğru’nun yürütücüsü olduğu proje, Türkiye’de kiralık konut erişilebilirliği üzerine yapılmış ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Disiplinlerarası bir yaklaşımla gerçekleştirilecek bu çalışma, Türkiye’deki kiralık konut krizine çözüm sunacak kanıt temelli kamu politikası önerileri geliştirmeyi hedefliyor.
"Türkiye’de kiralık konut erişilebilirliği üzerine yapılmış ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor"
Proje hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Havva Ezgi Doğru, "Bu kapsamlı araştırmanın amacı, kiralık konut krizinin nedenlerini, sonuçlarını ve örüntülerini ortaya koyarak uluslararası deneyimlerden faydalanarak sürdürülebilir bir kiralık konut sektörü için kanıt temelli kamu politikaları geliştirmek. Son dönemde medyada sıkça yer bulan kira davaları, ev sahibi-kiracı kavgaları ve büyük şehirlerde görülen tersine göç dalgaları, sorunun acil bir çözüm gerektirdiğini açıkça ortaya koyuyor. Proje, Türkiye’de kiralık konut erişilebilirliği üzerine yapılmış ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Proje, çeşitli üniversiteler ve alanında uzman kişilerle iş birliği içinde yürütülecek. Özyeğin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Işıl Erol, konut finansmanı ve ekonomisi konularındaki uzmanlığı ile projeye danışmanlık yaparken, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Berkay Ayhan, kamu yönetimi ve politikası alanındaki uzmanlığı ile projede danışmanlık rolünü üstlendi. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü üyesi Prof. Dr. Temmuz Gönç Şavran, sosyoloji alanında araştırma yöntemleri üzerine uzmanlığıyla proje ekibinde yer aldı. Proje çerçevesinde ayrıca 4 lisans, bir yüksek lisans ve bir doktora öğrencisinin de yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu öğrenciler, araştırma sürecinde aktif rol alarak projeye katkı sağlayacaklar" dedi.
Dr. Doğru, daha önce İletişim Yayınları’ndan çıkan ’Çılgın Projelerin Ötesinde: TOKİ, Devlet ve Sermaye’ (2019) adlı kitabın yazarı olarak konut politikaları alanında ulusal ve uluslararası birçok yayına imza atıp çeşitli kongrelerde hem davetli konuşmacı hem de araştırmacı olarak yer aldı.
“Bu film çağımızda insanın duyarlılıklar konusunda ne denli samimi olduğu sorusuna yanıt arıyor”
’İyi İnsanlar’ adlı uzun metraj filmiyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ’İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım Desteği’ almaya hak kaazanan Anadolu Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatör Yardımcısı ve Video Yapım ve Yayın Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Engin Kılıçatan ise, şunları söyledi:
“Film projesi ’İyi İnsanlar’ üzerinde yaklaşık 2-3 yıldır çalıştığım bir proje. Bundan önce 5 kısa film ve bir orta metraj film gerçekleştirdim. İyi İnsanlar, ilk uzun metrajlı sinema filmim olacak. Film; duyarlılıkların arttığı, yer yer abartılı bir biçimde yaşandığı çağımızda insanın bu duyarlılıklar konusunda ne denli samimi olduğu sorusundan yola çıkıyor. Bu çerçevede film, ’vicdan’ ve ’ahlak’ gibi iki temel ve önemli kavramın tartışılması üzerinden şekilleniyor. Senaryoyu tamamladıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün ilk uzun metrajlı kurgu film yapım desteğine başvurdum. Bu kategoride yarışmak için gerekli şartları karşıladığıma yönelik bilgilendirme yapılmasının ardından proje kurul gündemine alındı. Yüzlerce film projesinin değerlendirildiği bu kategoride ‘İyi İnsanlar’ adlı film projem 2024-5 Sayılı Sinema Destekleme Kurulu tarafından destek verilmeye uygun 5 proje arasına girdi ve filmin yapım süreci bu değerli katkı ile başlamış oldu.”
Ön prodüksiyon aşamasında olan projenin mekanları, oyuncuları netleştikten ve filmin atmosferine uygun hava şartları oluştuktan sonra prodüksiyon aşamasına geçilip çekimleri tamamlanacak. Post prodüksiyonun da tamamlanmasının ardından filmin ulusal/uluslararası film festivalleri ve vizyonda izleyiciyle buluşması amaçlanıyor.