Türk mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında Yufkalı Büryan nasıl yapılır? Eskişehir'in geleneksel yemeğinin detaylı tarifi, malzemeleri ve püf noktaları...
YUFKALI BÜRYAN NASIL YAPILIR?
Yufkalı büryan malzemeleri:
1 bütün piliç
2 yemek kaşığı tereyağ
2 adet soğan
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı tavuk suyu
Bir avuç badem (isteğe göre)
Tuz karabiber
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı terayağ
Tuz
Arası için:
50 gr tereyağ
Yufkalı büryan yapılışı:
Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayrılarak, iri olarak parçalanır.
Diğer tarafta tereyağda önce bademler kızartılarak bir tabağa alınır. Sonra soğan aynı yağda sarartılır. Haşlanmış pirinç ilave edilerek 1-2 dakika karıştırılır.
3 bardak tavuk suyu ilave edilir. Pilav gibi pişirilir.
Suyunu çekince üzerine, kavrulan iç malzeme eklenir. (et, badem, baharat).
Hamurun hazırlanışı:
Bir kap içinde tereyağ ile hamurun diğer malzemeleri birleştirip yoğrulur.
Yoğrulan hamur baklava usulü nişasta ve un ile tek tek açılarak ve araları yağlanarak 4 yufka tepsiye kenarları taşırılarak döşenir.
Ortasına hazırlanan iç konur.
Diğer 4 yufka buruşturularak, üstüste yağlanarak konur.
Alttan taşırılan yufkalar kenarları kıvrılarak kapatılır. Üzeri yağlanır.
Sıcak fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.