Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Aşılama izlem ve takip konusunda arkadaşlarımız gerçekten yoğun bir çaba içerisinde. Aile hekimliğinde görev yapan arkadaşlarımızın çabası olmasa ülkemizdeki aşılama oranı bu kadar yüksek olmaz” dedi.

Sağlık ve sosyal hizmetlerin tüm branşları için çalıştaylar düzenleyen Sağlık-Sen, bu sefer de aile sağlığı hemşiresi ve ebesinin sorunlarını masaya yatırdı.

Gerçekleştirilen “Aile Sağlığı Çalışanları Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı”nda uzman isimler ile sahadan gelen aile sağlığı hemşireleri ve ebeleri sorunlarını dile getirerek, çözüm önerilerini ortaya koydu.

Oluşturulan 4 masada; "Aile Hekimliği Sözleşme", "Ödeme Yönetmeliği", "Mali Haklar", "Aile Hekimliği", "Uygulama Yönetmeliği", "Özlük Haklar", "Mesleki Saygınlık", "Görev Tanımları", "Yetki ve Sorumluluk" ile "Saha Sorunları ve Örgütlenme" konuları üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Toplantıya Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, Ankara 6 Nolu Şube Başkanı Umut Gümüşay, Çankırı Şube Başkanı Tuna Dinç, ASEF yöneticileri, akademisyenler ve uzman isimler katıldı.

“Sağlığın tüm branşlarına dokunacağız”

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, yaptığı konuşmada, akademik ve bilimsel sendikacılık konusunda çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Sağlık-Sen olarak; hekimlerimiz, aile hekimlerimiz, hemşirelerimiz, odyologlarımız ve odyometrislerimiz, hemşirelerimiz, yardımcı hizmetler ile teknik hizmetler sınıfı arkadaşlarımız için çalıştaylar düzenledik. Biz sağlığın her branşına dokunacağız. Bugün de aile sağlığı hemşirelerimiz ve ebelerimiz için bu çalıştayı düzenliyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğu, değerli olduğu ortada. Birinci basamağın güçlenmesi ve burada görev yapan arkadaşlarımızın hak ettiği değeri görmesi için çalışıyoruz.”

“Aile hekimliği çalışanlarının çabası olmasa aşılama bu kadar yüksek olmaz”

Aile hekimliklerinde çalışanların yaptıkları fedakarlıkları anlatan Doğan, şöyle konuştu:

“Hekimimiz, aile sağlığı hemşiremiz ve ebemiz sabahın 8’inde görevinin başında. Yaşlı, hamile, çocuk herkese hizmet ediyor. Bu çaba ortadayken yaşanan sorunların da görülmesi ve çözülmesi gerekiyor. Aile hekimlerimizin, aile sağlığı hemşirelerimizin ve ebelerimizin ücret tavan oranları, destek ve teşvik ödemeleri çok düşük. Bu oranların muhakkak artırılması gerekiyor. Aşılama, izlem ve takip konusunda arkadaşlarımız gerçekten yoğun bir çaba içerisinde. Aile hekimliğinde görev yapan arkadaşlarımızın çabası olmasa ülkemizdeki aşılama oranı bu kadar yüksek olmaz”

Aile sağlığı hemşire ve ebelerinin mali ve özlük konularda sorunları olduğuna dikkat çeken Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz sorunları tek tek tespit ederek, sorunlara çözüm üretmek istiyoruz. Tüm çabamız bunun için, Sadece eleştirmiyor, çözüm üretiyoruz çözüm. Bu çalıştaydan çıkan sonuçları yetkili merciler ile paylaşıp, çözümü için mücadele edeceğiz. Yeni Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da aile hekimliklerinin güçlendirileceğini geçtiğimiz haftalarda dile getirdi. İnşallah bu çalıştaydan çıkan sonuç aile hekimliği sisteminin daha da güçlü hale gelmesi için bir yol haritası olacak.”

Sağlık-Sen tarafından düzenlenen “Aile Sağlığı Çalışanları Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı”, aile sağlığı hemşireleri ve ebelerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak için önemli bir platform sağladı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, aile sağlığı çalışanlarının aşılama konusundaki yoğun çabasını vurgulayarak, bu çalıştayın aile hekimliği sisteminin daha da güçlenmesi için bir yol haritası oluşturacağını belirtti. Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının haklarını savunmaya ve sorunlarına çözüm üretmeye devam edeceğini taahhüt etti.

Kaynak: iha