Ayşenur Ezgi Eygi, 26 yaşında genç bir kadın olarak Filistin’de gönüllü çalışmalarda bulunuyordu. İsrail askerlerinin Batı Şeria’da başından vurduğu Eygi, hayatını kaybetti. Bu trajik ölüm, ABD ve Türkiye hükümetleri tarafından kınandı ve olayla ilgili soruşturma talep edildi.

Ayşenur Ezgi Eygi Kimdir? Nereli?
Ayşenur Ezgi Eygi, 1998 yılında Antalya'da doğmuş, Türk asıllı ve aynı zamanda ABD vatandaşı olan bir aktivisttir. Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) bünyesinde Filistinli çiftçileri koruma amacıyla gönüllü olarak görev yapan Eygi, İsrail işgali altındaki topraklarda barışçıl direnişe destek veriyordu.

Eygi, Batı Şeria'da düzenlenen bir protesto sırasında İsrail askerleri tarafından başından vurularak hayatını kaybetti. Bu olay, hem Türkiye'de hem de uluslararası arenada büyük yankı uyandırdı.

ABD ve Beyaz Saray’dan Tepki
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüne dair yaptığı açıklamada, "Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'daki trajik ölümünden dolayı derin rahatsızlık duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Olayın İsrail hükümeti tarafından soruşturulmasını talep ettiklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da Eygi’nin ölümüyle ilgili, "Ailesine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Amerikan vatandaşlarının güvenliği en büyük önceliğimizdir." açıklamasında bulundu.

Bakan Tekin Elazığ'da konuştu Bakan Tekin Elazığ'da konuştu

Ayşenur Ezgi Eygi’nin Ölümü
Batı Şeria'da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucunda başından vurulan Ayşenur Ezgi Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, Eygi'nin ölümüne dair yaptığı açıklamada, genç kadının başından aldığı yara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Olay, Türkiye ve ABD kamuoyunda büyük üzüntü yarattı.

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) ve Eygi’nin Rolü
Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM), Filistin'deki işgale karşı barışçıl eylemler düzenleyen bir örgüttür. Ayşenur Ezgi Eygi, bu örgütün gönüllü üyelerinden biri olarak Filistin'de aktif görev alıyordu. Eygi'nin işgal altındaki topraklardaki Filistinli çiftçilere destek verme amacıyla gösterilere katıldığı biliniyor. İsrail askerleri tarafından hedef alınmasının, bu desteği ve direnişe katkıları nedeniyle olduğu düşünülüyor.