Bilim, teknoloji

Bakan Uraloğlu, internet hızındaki sorunları açıkladı: “eski binalar yavaşlatıyor”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin internet altyapısının gelişimine rağmen eski bina yapılarının internet hızını nasıl etkilediğini vurguladı. Ayrıca, Suriye'deki haberleşme altyapı sorunlarına da değinen Uraloğlu, Türkiye'nin bu alanda yardımcı olabileceğini belirtti.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun programında yaptığı açıklamalarda, Türkiye'deki internet hızı ve altyapı durumu ile Suriye'deki haberleşme sorunlarına değindi. Bakan Uraloğlu, İnternet hızı konusundaki eleştirilere yanıt vererek, fiber altyapının geliştirilmesine rağmen bazı sorunların eski bina yapılarından kaynaklandığını belirtti.

İnternet Hızı ve Fiber Altyapı

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin fiber kablo uzunluğunun 580 bin kilometreden 600 bin kilometreye çıkartıldığını belirtti. Ancak eski binalarda bulunan bakır altyapının hızı düşürdüğünü vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Bir sokağın başına kadar getiriyoruz ya da caddenin başına kadar getiriyoruz. Ancak eski binalardaki bakır kaplama nedeniyle otomatikman hız düşüyor. Ortalama olarak 80 megabit hız hizmeti verebilir durumdayız ancak abonelerin talebi genelde 35-40 megabit seviyesinde."

Suriye Havalimanları ve Haberleşme Sorunları

Uraloğlu, Suriye'deki altyapı eksiklikleri ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

"Suriye’de 5 havalimanı bulunuyor. Bunlardan Şam ve Halep havalimanları ön plana çıkıyor ancak radar sistemleri yok. Hava trafiğini cep telefonlarından takip edilen aplikasyonlarla yönetmeye çalışıyorlar. Bu durum, haberleşme açısından Suriye’nin Türkiye’nin 20-30 yıl gerisinde olduğunu gösteriyor."

Bakan, Suriye’nin altyapı ihtiyacına dikkat çekerek, bu konuların geliştirilmesi için Türkiye’nin yardımcı olabileceğini belirtti.

Sosyal Medya ve Dijital Mecralar

Bakan Uraloğlu, sosyal medya düzenlemeleriyle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile şu an koordineli çalıştıklarını belirtti:

"Sosyal medyada dezenformasyonu engellemek için düzenlemelere ihtiyaç var. Platformlar, kendi kurallarını dayatıyor. Bizim de ülkemizin kuralları var ve bu kurallar uygulanacak."

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }