BEL\KALÇA ORANI NE İŞE YARIYOR, NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Abone Ol

Son yıllarda çokça duyduğumuz önemli konulardan biri... Birçok farklı ülkeler yapılan çalışmalarda “bel çevresi santimleri artıp kalınlaştıkça” ya da “bel/kalça oranı” arttıkça biz farkında olmadan sağlığımız tehlikeye giriyor!
Bel çevresinin artmasına yol açan temel sebep, karın bölgesindeki yağ tabakasının artması olarak karşımıza çıkıyor. “Karın içi yağları” olarak bildiğimiz bu yağ birikimleri sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütünün son açıklamalarına göre erkekler için “bel/kalça oranı”, 1’in altı, kadınlar için bu rakam 0.85den fazla ise risk altında kabul ediliyor.Örnek vermek gerekirse; bel çevresi 110 cm, kalça çevresi 85 cm olan bir erkekte bel kalça oranı 1,3 çıkıyor bu rakam o kişinin sağlık açısından risk altında olduğunu işaret ediyor.
Bel çevresi 66, kalça çevresi 86 cm olan bir kadında oran 0,8 altında olduğu için, bu kişinin sağlığı risk değerlendirmesi yapıldığında iyi değerler arasında olduğu görülmektedir.

Bel kalınlaşınca ...

Bu bahsettiğimiz rakamlar ne kadar çok aşılırsa o kadar çok sağlık sorununu beraberinde getirmeye başlıyor. En başta kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet(şeker) gibi rahatsızlıkları en ön sıraya alabiliriz. Bunu yanı sıra Alzheimer, boşaltım sistemi sorunları, güçsüzlük, kanser gibi sorunlarda birbir kendine göstermeye başlayabiliyor.

Kısacası sadece tartıya çıktığımızda kilomuzu öğrenmek aslında bizim için yeterli bir yöntem değil.. Vücudumuzda ne kadar yağ var, ne kadar kas oranına sahibiz ve bel\kalça oranımız ideal düzeyde mi bunların hepsini daha sağlıklı bir yaşam için detaylı bir şekilde bilmemiz gerekiyor.

PEKİ BEL\KALÇA ORANI YÜKSEK OLANLAR NELER YAPMALI?

SİZE UYGUN BİR DİYET LİSTESİ!

Vücut ölçümlerinizin detaylı bir şekilde incelenmesinden sonra diyetisyeniniz ile hem size uygun hemde vücut tipinize göre bir beslenme listesi ile incelmeye başlayabilirsiniz

EGZERSİZİ İHMAL ETMEYIN!

Haftada en az 3 kez 45-50 dakikalık düzenli egzersiz, hem kilo vermenizi hem de bel çevrenizi sağlıklı aralıkta tutmanızı sağlar. Bel çevresindeki veya diğer bölgelerdeki yağları yakmanın yolu; diyet ve egzersiz birlikteliğidir.

LİFLİ BESİNLER!

Yüksek lifli besinleri tüketmek bel çevreniz üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir. Yapılan çalışmalarda çözülebilir liflerin tüketen bireylerin bel çevrelerinin tüketmeyenlere oranla daha az olduğu sonucuna varılmıştır.Lifli gıdalara örnek verecek olursak; tam tahıllı undan yapılan ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen gıdalar, brokoli, mısır, karnabahar, havuç gibi sebzeler.

BÖLGESEL ZAYIFLAMA CİHAZI!

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bu terim daha çok duyulmaya başlandı diyebiliriz.İnsanlar aşırı hareketsizlik, obezite, dengesiz beslenme ve diğer sağlık faktörlerinden ötürü vücudun belirli bölgesinde yoğunlaşan yağ ve selülit sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bölgesel zayıflama tedavisi bu sorunun çözümünde katkı sağlamaktadır.

Diyetisyen eşliğinde size özel hazırlanarak sunulan diyet listesine bağlı kalarak ve profesyonel cihazları da kullanarak hem bel\kalça oranınızda hemde vücudunuzda fazlalık haline gelmiş olan, kalıplaşmış yağlarınızdan, hızlıca kurtulup daha etkili sonuçlar alabilirsiniz.

UNUTMAYIN GÜCÜN VE MUTLULUĞUN TEMELİ SAĞLIKTIR.

DİYETİSYEN BETÜL KOÇ

KAYNAKÇA

Xu Z.,Qi X., Dahl A. K., Xu W. Waist‐to‐heightratio is thebestindicatorforundiagnosedType 2 diabetes. DiabeticMed 2013;30:e201-7.

Liu Y, Tong G, Tong W, Lu L, Qin X. Can body massindex, waistcircumferencewaist-hipratioandwaist-heightratiopredictthe presence of multiplemetabolic risk factors in Chinesesubjects? BMC PublicHealth 2011; 11:35

Sabah KMDN, Chowdhury AW, Khan HILR, Hasan H, Haque S, Ali S, Kawser S, Alam N, Amin G, Mahabub SME. Body massindexandwaist/heightratioforprediction of severity of coronaryarterydisease. BMC ResearchNotes 2014; 7:246

Kodama S, Horikawa C, Fujihara K, Heianza Y, Hirasawa R, Yachi Y, Sugawara A, Tanaka S, Shimano H, Iida KT, Saito K, Sone H. Comparisons of theStrength of AssociationsWithFutureType 2 Diabetes Risk AmongAnthropometricObesityIndicators, IncludingWaist-to-HeightRatio: A Meta-Analysis. Am J Epidemiol 2012;176:959–69

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }