Sağlık

Bilinçsiz mantar toplamanın ölümcül sonuçları: Uzmanından hayati uyarılar

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Murat Doğan, son günlerde Çorum'da sıkça karşılaşılan mantar zehirlenmeleri konusunda halkı uyardı. Doç. Dr. Doğan, bahar yağmurlarının mantar gelişimi için uygun ortam sağladığını, ancak doğadan bilinçsizce toplanan ve tüketilen mantarların ölümcül zehirlenmelere yol açabileceğini vurguladı.

Abone Ol

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Doğan, mantar zehirlenmelerine dikkat çekerek “Bilinçsiz toplanan mantarlar tüketilmemeli” uyarısında bulundu.

Çorum’da son günlerde meydana gelen mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Doç. Dr. Murat Doğan, bahar aylarında görülen yağmurların mantar gelişimi için uygun doğal ortamı sağladığını ifade ederek doğada yetişen mantarların bilinçsizce toplanmasının ve tüketilmesinin, ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini vurguladı.

Mantar kaynaklı zehirlenmelerin sıklıkla ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların başlamasıyla kırsal bölgelerde, bahçelerde ve açık alanlarda bilinçsiz toplanan mantarların tüketilmesi sonucu meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Doğan, “Mantar tüketimi ile birlikte ortaya çıkan sağlık problemleri şehrimizde ve ülkemizde sık olarak görülmekte ve ölümle sonuçlanabilecek önemli bir sağlık sorunudur” dedi.

“Tüketildikten altı saat sonra belirtilere neden olan mantarlar ciddi ve potansiyel olarak ölümcül zehirlenmelere yol açabilir”

Doç. Dr. Doğan, çoğu durumda tüketilen mantar türlerinin bilinmediğini belirterek mantar zehirlenmelerinde çoğunlukla hafif gastrointestinal bulgular görüldüğünü ifade etti. Akut zehirlenmeye neden olan mantarların (yutulduktan <6 saat sonra) nadiren yaşamı tehdit ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, “Tüketildikten altı saat sonra belirtilere neden olan mantarlar ise ciddi ve potansiyel olarak ölümcül zehirlenmelere yol açabilir” dedi.

Çeşitli mantar türlerinin yutulduktan hemen sonra akut gastroenterite neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Doğan, şunları kaydetti:

“Bu mantarların yutulmasıyla belirtiler 1 ila 3 saat içinde ortaya çıkar ve mide bulantısı, kusma ve karın kramplarının yanı sıra ishali içerir. Şiddetli zehirlenmelerde, karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği ile birlikte baş dönmesi, ataksi, titreme, nöbet ve koma gibi nörolojik semptomlar gelişebilir. Bunun sonucu olarak hastalar yoğun bakım takibi gerektiren ve hayatı tehdit eden çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya kalabilmekte ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir.”

“Halk arasındaki yaygın söylentilere asla itibar edilmemeli”

Halk arasındaki yaygın söylentilere asla itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Doğan, “Öncesinde hayvanlar tarafından tüketildiği görülmüşse yenebilir. Uzun zamandır bahçemizde bulunan mantar. Yıllardır aynı mantarı topluyoruz gibi yaklaşımlar doğru değildir. Çünkü en sık karşılaştığımız mantar zehirlenmesi vakaları bu hastalardan oluşmaktadır” dedi.

“Mantarları kaynatmak veya pişirmek zehirlenmeyi önlemez”

Halk arasındaki bir diğer inanışın ise mantarların pişirilmesiyle zehrinin geçtiğine yönelik olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, “Çoğu mantar türü ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle mantarları kaynatmak veya pişirmek zehirlenmeyi önlemez” ifadelerini kullandı.

“Karın ağrısı, ishal, baş dönmesi varsa hastaneye başvurun”

Doç. Dr. Murat Doğan, mantar yedikten sonra karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, uyku hali gibi durumlar olduğunda mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini söyledi.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }