Cumhuriyet'in 100. yılına özel hazırlanan serginin küratörlüğünü Nihat Tekdemir, bilimsel danışmanlığını ise Tayfun Yıldırım üstlendi.

Sergi kapsamında Alaca Höyük kazılarında çıkarılan eserlerin önemli bir bölümü, geçici süreyle Yapı Kredi Müzesi'ne taşındı.

Yarın sanatseverlerle buluşacak serginin basın gezisinde AA muhabirine açıklamada bulunan küratör Tekdemir, 1935 yılında başlatılan kazılarda açığa çıkarılan ve Türkiye'nin farklı müzelerinde korunan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünün ilk defa bir arada sergilendiğini belirterek "Sergide Hatti uygarlığına ait, son derece zarif işlenmiş gümüş kakmalı tunç geyik ve boğa heykelleri, güneş kursları, idoller, altın takılar, testiler, kadehler ile Anadolu'da Hattiler sonrası tarih sahnesine çıkan Hititlere ait arkeolojik eserler yer alıyor." dedi.

Tekdemir, serginin Yapı Kredi Kültür Sanat'ın üç katına yayıldığından bahsederek şunları anlattı:

Memur ve emeklilerin cebi için TBMM'de kritik günler! Memur ve emeklilerin cebi için TBMM'de kritik günler!

"Serginin ilk katında Atatürk'ün isteğiyle satın alınan ve Alaca Höyük kazılarının ilk yıllarında kullanılan bir dekovil (vagon), ziyaretçileri karşılıyor. Ayrıca Yapı Kredi Müzesi sikke koleksiyonu içine yerleştirilen ve sikkenin atası sayılan Alaca Höyük buluntusu bronz bir ingot (külçe) da bu katta görülebiliyor. İkinci katta Cumhuriyet Dönemi Türk arkeolojisinin gelişimi, Erken Cumhuriyet döneminde Anadolu'da ve Trakya'da yürütülen arkeolojik araştırmalar, Çorum Alaca Höyük yerleşiminin kültür katmanlarıyla Kızılırmak Kavisi içindeki Hatti dünyasının etkileyici ortak kültürü, halk ve yönetici sınıfın yaşamı ve ölü gömme gelenekleri, orijinal eserler ve bilgi panoları eşliğinde ziyaretçilere aktarılıyor. Üçüncü katta ise Hititlerin Alaca Höyük anıtsal mimarisinde ve heykeltıraşlığında ulaştıkları sanat düzeyi, doğal çevreyle kurulan bağ, dinsel, gündelik ve sosyal yaşama dair buluntular tematik bölümler halinde sunuluyor. Bu katta ayrıca insanlığın yaklaşık 6 bin yıldır süregelen konut mimarisi ve gündelik eşya kullanımına dair alışkanlıkları karşılaştırılıyor."

 Sergi 10 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek

Sergi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nden 235 arkeolojik ve etnografik orijinal eser, İstanbul Yapı Kredi Müzesi'ne getirildi. Türk Tarih Kurumu Arşivi'nden seçilen fotoğraflar ve Mahmut Akok tarafından yapılan orijinal çizimlerin bir kısmı da sergide yer alıyor.

Sergide Alaca Höyük kazılarının yanı sıra Cumhuriyet tarihinin ilk kazıları sayılan Ahlatlıbel, Etiyokuşu, Karaoğlan ve Trakya Vize Tümülüsü kazılarından çıkarılan eserler de yer alıyor.

Koordinatörlüğünü Bülent Gönültaş, Mehtap Ateş ve Nilüfer Babacan üstlendiği serginin tasarımını ise Karşılaşmalar ekibi yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın işbirliğiyle hazırlanan "Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük" sergisi, 10 Mart'a kadar Yapı Kredi Müzesi'nde ücretsiz ziyaret edilebilecek.