Bristol Üniversitesi, 50 yıllık tıbbi bir gizemin çözülmesine öncülük eden bir bilimsel keşfi duyurdu. Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, bilim insanları "MAL" adı verilen yeni bir kan grubunu keşfetti. Bu buluş, 1972 yılında hamile bir kadının kanında eksik olan AnWj antijeninin gizemini de çözüme kavuşturdu.

50 Yıllık Sır Çözüldü

1972'de bilim insanları, hamile bir kadının kan örneğinde insanların yüzde 99,9'unda bulunan AnWj antijenini bulamamıştı. Aradan geçen yıllarda bu antijenin eksikliğinin nedeni anlaşılamamıştı. Ancak Bristol Üniversitesi ve Güney Gloucestershire’daki NHS Kan ve Transplantasyon (NHSBT) bilim insanlarının yürüttüğü araştırma sayesinde, bu nadir kan grubunun kaynağı keşfedildi ve AnWj antijeninin eksikliğinin MAL genlerinden kaynaklandığı tespit edildi.

Yeni Kan Grubu "MAL"

Araştırmacılar, eksik antijenin bulunduğu hastaların kan örneklerini inceleyerek, miyelin ve lenfosit proteinlerinde yer alan bu antijeni MAL kan grubu olarak tanımladı. MAL genlerinin her iki kopyasında mutasyon bulunan bireylerde AnWj-negatif kan tipi görülüyor. Bu durum, bazen kan hastalıklarının antijenin baskılanmasına yol açabileceğini de gösteriyor.

50 yaş üstüne yılda 1 kez prostat muayenesi tavsiyesi 50 yaş üstüne yılda 1 kez prostat muayenesi tavsiyesi

Tedavi İçin Yeni Olanaklar

NHSBT'den kıdemli araştırma görevlisi Louise Tilley, keşfin nadir kan grubuna sahip hastalar için daha iyi tanı ve tedavi yöntemleri sağlayabileceğini belirtti. MAL kan grubu sayesinde, kan nakline tepki gösteren hastalar için hayat kurtarıcı tedavilerin geliştirilmesi mümkün hale gelecek.

BBC'ye göre, NHSBT'nin Filton'daki Uluslararası Kan Grubu Referans Laboratuvarı, bu antijeni eksik olan hastaları tespit edebilecek bir genetik test geliştirdi. Bu test, nadir kan grubu taşıyan bireyler için özel kan donörlerinin bulunmasını kolaylaştıracak ve kan nakillerinde olası komplikasyonları önlemede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yeni Keşifler İçin Umut

Bristol Üniversitesi, "Çok az sayıda insan genetik nedenlerle AnWj-negatiftir. Çalışmada beş genetik olarak AnWj negatif birey tespit edildi" açıklamasını yaptı. Test edilen kan örnekleri, 1970'lerde keşfedilen ve 2015'te kan örneği veren ilk AnWj negatif bireyden elde edildi.

Bu tarihi keşif, dünya genelinde nadir hastalıkların tanımlanmasında ve tedavisinde büyük bir ilerleme olarak kabul ediliyor.