Makarna, Türk sofralarının olmazsa olmazı. Fakat fırında kıymalı makarna, lezzet anlamında çıtayı bir adım daha yükseltiyor. İşte bu harika tarifin yapılışı!

Masterchef'ten sofralarınıza: Güveç Kapama nedir, nasıl yapılır? Güveç Kapama malzemeleri neler? Masterchef'ten sofralarınıza: Güveç Kapama nedir, nasıl yapılır? Güveç Kapama malzemeleri neler?

Fırında kıymalı makarna, yoğun iş temposu olanlar için hem pratik hem de lezzetli bir seçenek sunuyor. İşte bu eşsiz tarifin tüm detayları!

Aile yemeklerinin vazgeçilmezi fırında kıymalı makarnayı evde yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. İşte size adım adım bir rehber!

Fırında Kıymalı Makarna Tarifi

Malzemeler

Beşamel Sos Malzemeleri:

2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
¼ adet isteğe bağlı olarak muskat ceviz rendesi

Kıyma sosu Malzemeleri:

250 gram dana kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 adet kabuğu soyulup rendelenmiş domates (dilerseniz konserve domates kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş ince kıyılmış sarımsak
½ su bardağı su

Diğer Malzemeler:

½ paket fırın makarna
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Fırında Kıymalı Makarna Tarifi

Öncelikle beşamel sosu yapalım.
Beşamel sos için; 2 yemek kaşığı tereyağını sos tenceresinde eritelim.
Eriyen tereyağının üzerine 2 yemek kaşığı unu ekleyerek kokusunu çıkana kadar kavuralım.
Unun rengi dönüp kokusu çıktığında üzerine 4 su bardağı sütü ekleyerek iyice karıştıralım. (Burada önemli olan nokta iyi karıştırmanız ve topaklanma olmamasıdır.)
Tuz, karabiber ve dilerseniz muskatı ekleyip iyice karıştıralım.
Beşamel sos kaynamaya ve koyulaşmaya başlayınca altını kısalım.
Beşamel sosunuzun kıvamını anlayabilmek için kaşığınızı batırıp çıkarın. Eğer kaşıkta ince bir tabaka kalır ise sosunuz hazır demektir. Sosunuzu ocaktan alın ve ara ara karıştırarak kabuk oluşmasını önleyelim.
Su kaynatalım.
Kaynayan suyun içerisine fırın makarnayı ekleyelim ve 10 dakika boyunca pişirelim.
Pişen makarnanın suyunu süzelim.
Kıymalı sosu hazırlamak için sıvı yağı bir tavaya alalım.
Ardından dana kıymamızı ilave edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavuralım.
Kavrulan kıyma üzerine salça ve tuzu ilave ederek 3-2 dakika daha kavurmaya devam edelim.
İnce kıyılmış sarımsak ve rendelenmiş domatesi harcımıza ilave edelim. Burada harcın suyu yarıya inene kadar pişirelim.
Suyunu süzüp beklettiğiniz makarnanın üzerine beşamel sosu ilave edip güzelce karıştıralım.
Rendelediğiniz kaşar peynirden bir miktar ayırıp geri kalanını makarnaya ekleyelim ve tekrar karıştıralım.
Fırın makarnanın yarısını borcamın alt tabanına yerleştirelim.
Pişirdiğiniz kıyma sosunu makarnanın üzerine güzelce serelim.
Geriye kalan makarna ve rendelenmiş kaşar peyniri de eşit olarak borcama yayalım.
Önceden ısıttığımız fırında 18 dakika üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirelim.
Pişen fırın makarnanızı oda sıcaklığında 10 dakika beklettikten sonra servis için dilimleyebilirsiniz.

İşte karşınızda, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan fırında kıymalı makarnanın kolay ve lezzetli tarifi. Bu tarif ile hem zamandan tasarruf edin hem de tüm aileyi mutlu edin. Deneyin ve bu eşsiz lezzeti sofralarınıza taşıyın. Afiyet olsun!