Türk siyasetinin "Karaoğlan" lakaplı efsanevi lideri Bülent Ecevit, vefatının 18. yılında anılıyor. 5 Kasım 2006’da hayatını kaybeden Ecevit, Türkiye’nin yakın tarihinde önemli roller üstlenmiş, beş kez Başbakanlık yapmış ve Kıbrıs Barış Harekatı gibi tarihi olaylara imza atmış bir lider olarak hafızalarda yer etti.

Bülent Ecevit Kimdir? Siyasi Kariyeri ve Dönüm Noktaları

1925 yılında İstanbul’da doğan Ecevit, Robert Koleji’nde eğitim aldı. Siyasi yaşamına 1954’te CHP Çankaya Ocağı'na katılarak başladı. 1961-1965 yıllarında Çalışma Bakanı olarak grev ve toplu sözleşme haklarının yasalaşmasına öncülük etti. 1972’de CHP Genel Başkanı seçildi ve "Demokratik Sol Hareket" ile partide yeni bir dönem başlattı.

1974 yılında Başbakan olarak görev yapan Ecevit, Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirerek "Karaoğlan" lakabını aldı. Türkiye’nin haklarını savunmak, sosyal adaleti sağlamak ve bağımsızlık anlayışını yaymak için çalıştı. 1978-1979 yıllarında bir kez daha başbakanlık yapan Ecevit, 1980 darbesinden sonra siyasi haklarından yoksun bırakıldı ancak 1987’de halk oylaması ile yasağı kaldırıldı.

Ecevit ve DSP’nin Yükselişi

Ecevit’in siyasi yasağı döneminde eşi Rahşan Ecevit’in kurduğu Demokratik Sol Parti (DSP) ile yeniden siyasete dönen Ecevit, 1991 seçimlerinde Zonguldak’tan milletvekili seçildi. 1999 yılında, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanması Ecevit’in başbakanlık döneminde gerçekleşti. Aynı yıl DSP-MHP-ANAP koalisyonunun başbakanlığını üstlendi.

Şair ve Yazar Kimliğiyle Tanınan Bir Lider

Siyasi kimliğinin yanında şair ve yazar olarak da tanınan Ecevit, şiir ve siyaset üzerine birçok eser kaleme aldı. Eşi Rahşan Ecevit’e yazdığı şiirlerden oluşan "El Ele Büyüttük Sevgiyi" kitabı hafızalarda yer etti.

Müsavat Dervişoğlu’ndan asgari ücret zammına sert eleştiri: “Sadaka bile değil” Müsavat Dervişoğlu’ndan asgari ücret zammına sert eleştiri: “Sadaka bile değil”

Bülent Ecevit, 2006 yılında beyin kanaması geçirip tedavi gördüğü sırada 81 yaşında vefat etti. 11 Kasım’da Devlet Mezarlığı’na defnedildi. Ardında bağımsızlık ve sosyal adalet kavramlarını içeren bir miras bıraktı.