CHP'nin 81 il başkanı Muğla-Bodrum’da bir araya geldi CHP'nin 81 il başkanı Muğla-Bodrum’da bir araya geldi

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geri çekilmesini istedi. CHP'li Suiçmez, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı ve bazı baroların hayvan hakları merkezi üyeleriyle birlikte TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin yarın TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşüleceğini hatırlattı.

STK'ların Dinlenmesi Gerekiyor

Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının (STK) dinlenmesini talep eden Suiçmez, Meclis'in önünde hayvan hakkı savunucularının kolluk kuvvetlerinin engellemesiyle karşılaştığını belirtti. Toplantı ve gösteri hakkının engellenmemesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez, iktidara seslenerek "Hayvanları koruma yasasına katliam maddelerinin eklenmesine asla izin vermeyeceğiz. Vatandaşları ikiye bölmekten vazgeçsinler. Akıllı çözümleri birlikte üretebiliriz. Bu kanlı yasayı geri çekin." diye konuştu.

"Canlıları Öldürmek İçin Değil Yaşatmak İçin Yasalar Yapılmalı"

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, yaşamın tüm canlılar için bir hak olduğunu ve TBMM'den, canlıları öldürmek için değil yaşatmak için yasalar yapılmasını beklediklerini söyledi. Uzun, hayvan hakları konusunda daha duyarlı ve koruyucu yasalar çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Uygulamaların Yetersizliği

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, sorunla ilgili mevcut yaptırımların yer aldığı kanun metinlerinin olduğunu belirterek, "Uygulamadığınız tedbirlerin, denetlemediğiniz uygulamaların sonucunu bugün hayvanlarımız canlarıyla ödemek zorunda kalıyor." dedi. Sarı, mevcut kanunların etkin bir şekilde uygulanmadığına ve denetimlerin yetersiz olduğuna işaret etti.

Hayvan Hakları Savunucularının Talepleri

Hayvan hakları savunucuları, yasa teklifinin geri çekilmesi ve mevcut yasaların daha etkin bir şekilde uygulanması konusunda kararlı olduklarını belirttiler. Kanun teklifinin görüşülmesi sürecinde, hayvan haklarına dair yapılan çalışmaların dikkate alınması ve ilgili tüm tarafların görüşlerinin dinlenmesi gerektiği vurgulandı.

Bu basın toplantısında dile getirilen talepler, hayvan hakları savunucularının, sivil toplum kuruluşlarının ve bazı milletvekillerinin ortak bir çağrısı olarak ön plana çıktı. Hayvan haklarının korunması ve geliştirilmesi için atılacak adımların, toplumun tüm kesimleri tarafından desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: igf