Çıtır çıtır oluşuyla çok sevilen bu börek bol kaşarlı yapılır. Adana böreği kesildiğinde içerisindeki eriyen peynir uzar. Hem Adana’da hem de Türkiye’nin farklı yerlerinde yapılan Adana böreğini evde yapmak da oldukça pratik.
MALZEMELER
16 adet baklavalık yufka
2 adet yufka
2 adet yumurta
1 su bardağı süt (200 ml)
200 gr tereyağı
500 gr kaşar peyniri
200 gr çeçil peyniri
TARİF
Adana böreği için öncelikle tabanı için kullanacağımız baklavalık yufkaları tezgaha alalım.
Hazırlayacağımız tepsiyi üzerine yerleştirelim, tepsi boyutunda olması için kenarlarda kalan fazlalıkları keserek ayıralım.
8 kat yufkamızı kestikten sonra böreğin üstünde kullanacağımız diğer 8 katını da keserek bir kenarda bekletelim.
Yufkaların arasına süreceğimiz tereyağını uygun bir tavaya alalım ve eritelim.
Tepsimizi alalım, tabanını ve kenarlarını erittiğimiz tereyağı ile güzelce yağlayalım.
Ardından kestiğimiz 8 adet baklavalık yufkaların her birini sırasıyla tepsiye yerleştirelim. Her yufkanın arasına eritilmiş tereyağı sürelim.
8 kat yufkayı aralarına tereyağı sürerek yerleştirdikten sonra kare dilimler halinde keselim.
Tepsimizi kenara alalım, sosu için uygun bir kaba yumurta ve sütü alarak güzelce çırpalım.
1 adet böreklik yufkayı parçalar halinde koparalım.
Hazırladığımız sosa batırarak tepsiye yerleştirelim. Tüm parçalar bitinceye kadar aynı şekilde sosa batırıp süzerek tepsiye yerleştirmeye devam edelim.
Kaşar peynirini rendeleyelim ve tepsiyi kaplayacak şekilde peynirimizi serpiştirelim.
Üzerine çeçil peynirini yerleştirelim. Dilerseniz eriyen farklı bir peynir de kullanabilirsiniz.
Tekrar 1 adet böreklik yufkayı yine parçalara ayırıp yumurtalı sütlü karışıma batırarak peynirin üzerine kapatacak şekilde tepsiye yerleştirelim.
Son böreğimizin üzerine kapatmak için önceden yine tepsi boyutunda kestiğimiz 8 adet baklavalık yufkayı tepsiye tek tek, aralarına eritilmiş tereyağı sürerek yerleştirelim.
Son katın üzerine de tereyağı sürdükten sonra böreğimizi pişirmek için ocağımızı kısık ateşte açalım. Bu aşamada ocağın mutlaka kısık ateşte olması gerekmektedir. Ben dikdörtgen bir tepsi kullandığım için ocağın İki gözünü kullanacağım. Bu şekilde tepsiyi ocağa yerleşelim, pişirmeye başlayalım.
Tepsiyi ara ara hareket ettirerek her tarafının olabildiğince eşit kızarmasına dikkat edelim.
Alt kısmının piştiğinden emin olduktan sonra tepsimizi çevirmek için aynı boyuttaki başka bir tepsiyi tereyağı ile güzelce yağlayalım.
Ardından böreğin kolayca ters çevrilmesi için kenar kısımlarını bir bıçak yardımıyla ayrıştıralım.
Ocağı kapatalım ve yağladığımız tepsiye böreğin üzerine yerleştirerek dikkatli bir şekilde ters çevirelim.
Ocağın tekrar açarak böreğimizin bu kısmını da kontrollü bir şekilde pişirelim.
Altı ve üstü güzelce kızaran böreğimiz servise hazır.
Adana Böreği Hazırlamanın Püf Noktaları
Adana böreği için eriyen başka peynir çeşitlerini de kullanabilirsiniz. Kullanacağınız peynirlerin kaliteli olması, börek piştikten sonra uzaması için önemli rol oynar Dilerseniz bu böreği kıymalı olarak da yapabilirsiniz.
Tereyağını eritirken yanmamasına özen göstermelisiniz Parçalara ayırıp sosa buladığınız yufka için su böreği yufkası da kullanabilirsiniz.
AFİYET OLSUN!