Belediye Meclisi toplantısında konuşan Bulut, 2025 – 2029 yıllarını kapsayan stratejik planda 2019 yılında hedef olarak konulan ve bitirilmeyen projelerin de ağırlıklı olarak yer aldığına dikkati çekerek, “Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın ikinci döneminde, daha profesyonel çalışmalar ve daha profesyonel projelerle Türkiye’nin ikinci yüz yılında Çorum’u ayağa kaldıracak, kalkındıracak, ileriye taşıyacak, insanların gıptayla baktığı daha vizyonel projeler ve hedefler beklerdik” diye konuştu.

Stratejik planın mecliste görüşülmesi sırasında eksiklikleri ve önerilerini dile getiren Bulut, “1 Nisan’da başlayan bu sürecin 30 Eylül itibariyle sonlandırıldığını düşünürsek, daha geçen hafta Belediye çalışanlarımız sahada sivil toplum kuruluşlarını ve bazı meslek odaları ziyaret ettiler. Sayın Başkan: Bu görüşmelerden elde edilen bilgileri ne zaman değerlendirip stratejik plan içine dahil ettiniz? Böyle bir şey olabilir mi?” diye sordu.

“SAMİMİ BULMUYORUZ”

Bulut, yapılan çalışmaları samimi bulmadıklarını kaydetti.

Nazik Bulut, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Stratejik Plan nedir?

Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans göstergelerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren planlardır.
Nüfusu 50.000’nin üzerinde olan tüm belediyeler stratejik plan hazırlamak zorundadırlar.

Stratejik planlama sürecine; belediye çalışanlarının, belediye hizmetlerinden yararlananların, sivil toplum kuruluşlarının, diğer kamu idarelerinin ve ilgili tarafların, yani tüm paydaşların katkı ve katılımları sağlanır. 
1 Nisan’da başlayan bu sürecin 30 Eylül itibariyle sonlandırıldığını düşünürsek, daha geçen hafta Belediye çalışanlarımız sahada sivil toplum kuruluşlarını ve bazı meslek odaları ziyaret ettiler.
Sayın Başkan: Bu görüşmelerden elde edilen bilgileri ne zaman değerlendirip stratejik plan içine dahil ettiniz? Böyle bir şey olabilir mi? 

Çorum'daki TOKİ konutları için müzayede tarihi belli oldu! Çorum'daki TOKİ konutları için müzayede tarihi belli oldu!

Yaptığınız bu çalışmaları hiç samimi bulmuyoruz. Eğer yapılan tüm çalışmalar böyleyse ciddiyetten uzak ve yetersiz.

Biz stratejik plan hazırlığı mı yapıyoruz, halkla ilişkiler biriminin görevini mi?

Sivil toplum kuruluşları, muhtarlarımız, kamu kurumları, belediye çalışanları zaten bu sürecin içerisindeler. Peki halk bu planın neresinde?
Keşke mahalle bazlı farklı yaş gruplarından mahalle jürileri oluşturup bir araya getirip bu şehrin ihtiyaçlarını, eksiklerini, geliştirilmesi gereken belediye hizmetlerini, bu hizmetlerin halkta yaratmış olduğu etkileri tespit edip 5 yıllık faaliyetlerinizi buradan çıkan sonuçlara göre planlasaydınız daha gerçekçi olmaz mıydı?

Stratejik planda tespit ettiğimiz birkaç konuya değinmek istiyorum:

Stratejik planın 98. Sayfasında yer alan hedef kartlarında sorumlu müdürlük olarak Makine İkmal Müdürlüğünün faaliyet ve projeleri arasında tarihi hükümet konağı yapım işi yer almaktadır.
Makine İkmal Müdürlüğü’nün tarihi hükümet konağı yapım işiyle ne ilgisi var bu konuya bir açıklık getirilmesini istiyoruz.
Hepimizin bildiği gibi çok büyük umutlarla Çimento Fabrikası arazisi 3 yıl önce Çorum Belediyesi tarafından satın alındı. Birçok firmaya proje çalışması yaptırıldı. Yanlış hatırlamıyorsam en son 3.000.000.000.00 TL’ye bir proje hazırlatıldı. Bu projenin tanıtımı için birçok organizasyon yapıldı. Çok da para harcandı.

İçerisinde kongre ve kültür merkezi, oteller, spor tesisleri, park ve birçok sosyal tesisin yer aldığı bu projelerden sadece kongre ve kültür merkezini stratejik planda görebiliyoruz.
Bunun dışında kalan ve Çorum halkına vadetmiş olduğunuz diğer projeler 5 yıllık dönemde hayata geçecek mi?  Geçecekse neden stratejik plana dahil edilmedi?
Bırakın projeleri yeni 5 yıllık dönemde biz bu bölgenin altyapı çalışmalarını tamamlayabilecek miyiz?

Son olarak yapılması hedeflenen projelerin maliyetlendirme tablosuna baktığımızda 2025 yılından başlamak üzere 2026 -2027 -2028 -2029 yıllarında da maliyetlendirmelerin birbirini izleyen rakamlar olduğunu görüyoruz. Dünya ölçeğinde bakıldığında, enflasyonun en yüksek olduğu 4 ülkeden biriyiz. 2023'te yıllık enflasyon yüzde 64,77 olarak hesaplandı. Bu oran Türkiye'de son 22 senenin en yüksek yıllık enflasyon oranı. Böyle bir gerçek ortada iken yapmış olduğunuz stratejik plandaki maliyet tespitleri bir sonraki yıllarda neden artış göstermiyor.

Çorum Belediyesi olarak gelecek 5 yıl için biz enflasyonu sıfırlamış görünüyoruz. Umarım stratejik plana bağlı kalarak bundan sonraki yapılacak bütçelerde bu maliyetlerle yarı yolda kalmayız. 
2025 – 2029 yıllarını kapsayan stratejik planda 2019 yılında hedef olarak konulan ve bitirilmeyen projelerin bu dönemde de ağırlıklı olarak stratejik planda yer aldığını görüyoruz.
Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın ikinci döneminde, daha profesyonel çalışmalar ve daha profesyonel projelerle Türkiye’nin ikinci yüz yılında Çorum’u ayağa kaldıracak, kalkındıracak, ileriye taşıyacak, insanların gıptayla baktığı daha vizyonel projeler ve hedefler beklerdik. 

Mevcut tabloya bakıldığında maalesef hayaller Paris gerçekler ise Çorum.”