Türkiye gündemine 2003’te giren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, son günlerde yeniden gündemde.

Başta Çorum olmak üzere keneye bağlı ölüm haberlerinin peş peşe gelmesi endişeleri artırırken, konunun uzmanları ise ekosistemin tahribatıyla hayvanlardan insana bulaşan hastalıkların giderek daha sık görüleceğini söylüyor. 

Bahar ve yaz aylarında artan kene ölümlerine karşı aşı çalışmasından 20 yıldır herhangi bir sonuç alınamazken, Çorum, Tokat, Sivas gibi illerden keneden ölüm haberleri peş peşe gelmeye başladı. 

Ekosistem dengesinin tahribatıyla birlikte hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların artacağına dikkat çeken uzmanlar ise, önlem alınmazsa hasarın büyük olacağını belirtiyorlar. 

Kılıçdaroğlu yargılanıyor: Çorum'dan kimler destek için Ankara'ya gitti? Kılıçdaroğlu yargılanıyor: Çorum'dan kimler destek için Ankara'ya gitti?

KKKA hastalığının Çorum, Gümüşhane, Sivas, Tokat ve Yozgat başta olmak üzere ülkenin tüm bölgelerinde yayılış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar,  söyledi. 

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, doğanın tahribatı ile birlikte hayvandan insana bulaşan “zoonotik hastalık” risklerinin çoğalacağını belirterek, “Süreç, insanların doğal yaşam alanlarını işgal etmesi, kontrolsüz şehirleşme, yaban hayatının yok edilmesi ve kenelerin kendilerine yeni konaklar (insanlar) bulması ile sonuçlanacaktır” dedi.