Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Fatoş Karahasan, 'Çorum turizmde bir dünya markası olabilir mi?' başlıklı yazısında "Kentin yakınlarında dünya tarihinin en çarpıcı yerleşim merkezlerinden Alacahöyük ve Hattuşa bulunuyor. Mısır’ın piramitleri, İtalya’nın Pompei’si, İzmir’in Efes’i kadar etkileyici olan bu bölge, ne yazık ki pek tanınmıyor. Ülkemizden de, yurt dışından da Hititlerin ülkesini görmeye çok az kişi geliyor" ifadelerini kullandı.
Fatoş Karahasan'ın köşe yazısı şu şekilde;
Çorum turizmde bir dünya markası olabilir mi?
Bu soruya ”Kesinlikle, Evet” şeklinde yanıt vererek, yazıya başlamak istiyorum.
Geçtiğimiz hafta Hitit Kraliçesi Puduhepa'nın dünyaya tanıtılması amacıyla hayata geçirilen "Hitit Ülkesinin Barış Kraliçesi Puduhepa Projesi" kapsamında Çorum’a bir basın gezisi düzenlendi. T-ONE Derneği organizasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Valiliği ve Çorum Belediye Başkanlığı’nın destekleri, Çorum İş Kadınları Derneği ile Hitit Üniversitesi iş birliğinde, Ahlatcı Holding ve Alapala Holding’in sponsorluğunda hayata geçirilen proje kapsamında; Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın hikayesini öğrenme, ritüellerini deneyimleme, Çorum’un tarihi, turistik mekanlarını ziyaret etme ve Çorum mutfağının geleneksel lezzetlerini tanıma fırsatı bulduk.
Çorum ancak ziyaret edilerek anlaşılabilen bir kent.. Ticaret ve ihracat rakamları açısından ülkemizin en zengin illerinden birisi. Temiz, bakımlı ve huzurlu bir ortamı var Otellerinde ve restoranlarındaki hizmet kalitesi yüksek.
Kentin yakınlarında dünya tarihinin en çarpıcı yerleşim merkezlerinden Alacahöyük ve Hattuşa bulunuyor. Mısır’ın piramitleri, İtalya’nın Pompei’si, İzmir’in Efes’i kadar etkileyici olan bu bölge, ne yazık ki pek tanınmıyor. Ülkemizden de, yurt dışından da Hititlerin ülkesini görmeye çok az kişi geliyor.
Çorum, başarılı bir tanıtım stratejisiyle birlikte ülkemizin yeni çekim merkezi haline gelebilir. Ziyaretçiler güvenli bir ortamda müzeleri, antik yerleşim birimlerini ziyaret edebilirler. Tarihe yolculuk yaparken, bölgenin misafirperverliği sayesinde eşsiz deneyimler yaşayabilirler.
T-One Derneği’nin büyük hizmetleri
2014 yılında kurulan T-ONE Derneği, uluslararası platformlara Türkiye’yi bir marka olarak taşımaya ve ülkemizdeki dünya mirasını dünyaya tanıtmaya çalışıyor T-ONE Derneği bugüne kadar farklı alanlarda Amerika’da ve Avrupa'da etkinlikler düzenledi. Şanlıurfa’daki Göbeklitepe için yapılan çalışmalar sonrasında, bu yıl Hitit Kraliçesi Puduhepa’yı tanıtmayı hedefleyen dernek yönetimi Çorum’da çok kapsamlı çalışmalar yürütüyor.
Demet Sabancı Çetindoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda kurulan, T-ONE Derneğinin Onursal Başkanı Çiğdem Simavi, Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr.İlber Ortaylı. Derneğim üyeleri Sevda Elgiz, Avi Alkaş, Ahmet Çalık, Ahmet Kocabıyık, Aslıgül Kıraç, Ayşegül Karadeniz, Ayşenur Yılmaz, Berrak Barut, Beyza Uyanoğlu, Dalia Garih, Dr.Işık Kalkavan, Essum Aslan, Handan Öney, Hediye Güral Gür, Harika Güral, Kıvılcım Kocabıyık, Levend Kokuludağ, Mithat Rende, Nesrin Esirtgen, Nezih Başgelen, Nil-Oktay Duran, Olgaç Artam, Özalp Birol, Ruken Mızraklı, Prof. Dr. Savaş Arslan, Sema Güral Sürmeli çalışmalara büyük destek sunuyorlar.
Dernek bünyesinde Mozaik Yolu, Gastronomi, Görsel Sanatlar, Termal Sağlık ve Hamam Ritüelleri Komiteleri ve Ceneviz Kaleleri Tanıtım komitesi faaliyet gösteriyor.
Demet Sabancı Çetindoğan: “Gönülden inanarak bu yola girdik”
Çorum’da düzenlenen etkinliğe Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve eşi Azime Çiftçi, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve eşi Feyza Aşgın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Hitit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aygül Süel ve Önder İpek katıldı.
Çorum Müzesi, Alacahöyük, Boğazkale-Hattuşa, Yazılıkaya Açık hava tapınağı ve ören yerleri gezilerinde bizlere Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Önder İpek anlatımları ile rehberlik etti. Yazılıkaya'da 3. Hattuşili ve Kraliçe Puduhepa’nın yönettiği Antahşum (Bahar) Bayramı ritüeli ve Büyük Mabet, Kral 3. Hattuşili ve Kraliçe Puduhepa’nın arınma tören ritüelleri, Tiyatro Dördüncü Duvar oyuncuları, Sanat Yönetmeni Özgür Pehlivan'ın eşliğinde doğal mekanlarında canlandırıldı. Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Aygül Süel ritüellerin detaylarını katılımcılar ile paylaştı ve Hitit Dilek Taşında, Dilek Tutma ritüeli sahnelendi.
Organizasyon mükemmeldi. Akademisyenlerin derin bilgi düzeyi, Çorumluların benzersiz ev sahipliği sayesinde unutulmaz bir deneyim yaşadık. Puduhepa'nın hikayesini dinlediğinde çok etkilendiğini anlatan Turkey ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan her ayrıntıyla bizzat ilgilendi. Çorum için Puduhepa’nın, bölgenin daha iyi tanınması yönünde algının, ilginin artması için çok önemli olduğunu düşündüklerini ve. bu sebeple Çorum’u yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak için bir proje başlattıklarını söyleyen Demet Sabancı Çetindoğan “En kısa zamanda da yurt dışı aktivitelerimizde Sayın Valimizin ve Belediye Başkanımızın da katkılarıyla bu yolu açmış olacağız. Gönülden inanarak bu yola girdik” diye konuştu.
Hitit İmparatorluğu’nun dünya medeniyetine sunduğu büyük katkı
Çorum Valisi Mustafa Çiftçi çalışmalar hakkında şu yorumu yaptı: “Miras hukuku ve medeni hukuk alanında dünyaya ilkleri armağan eden Hititlerin kentsel altyapı alanında da önemli çalışmaları olmuş. Dolayısıyla burası medeniyetlerin sergilendiği bir tarih, coğrafya şehri. Biz istiyoruz ki hem Türkiye hem de dünya tarafından tanınsın. İngilizler, Almanlar, Japonlar ülkemizde Türk heyetleriyle birlikte kazı yapıyor. Buradaki tarih hem bize yetiyor hem de dışarıdan gelen heyetlere yetecek kadar bir coğrafyanın üzerinde hüküm sürüyoruz. Zengin değerlerimizin bizim kadar milletimiz dışında da tanıtılmasına ihtiyaç var. Bu manada bu ziyaretin de çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.”
2.6 milyar dolarlık ihracat
Çorum bir sanayi ve tarım şehir. İhracatını sürekli olarak artıran kent 2021 yılında 2.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin verdikleri bilgiye göre, Çorum tritikale üretiminde ülkenin bir numarası. Buğday üretiminde ilk 5’te yer alan kent, pirinç üretiminde altıncı, soğan üretiminde ikinci, çörek otu üretiminde üçüncü, yeşil mercimek üretiminde dördüncü, ceviz ve çeltik üretiminde beşinci, ayçiçek üretiminde altıncı, nohut üretiminde yedinci, arpa üretiminde onuncu sırada yer alıyor."