Yapılan açıklamada, “Her yıl Mayıs-Ekim ayları içerisinde ilimize mevsimlik tarım işçileri aileleri ile birlikte gelmektedir. İlimize aileleri ile birlikte gelen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, yaşam alanlarında emniyet ve asayişin sağlanmasına yönelik ilgili tüm kurumlarımızla birlikte gerekli çalışmalar koordinasyon içerisinde yürütülmektedir. Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamında hazırlanmış olan Çorum Eylem Planı 2019/1 ve 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi’ne istinaden mevsimlik tarım işçileri yerleşim yerleri; Alaca İlçesi Günhan Köyü, Alaca İlçesi Ünalan Köyü, Merkez Karaca Köyü ve Mecitözü/ Merkez Bahçelievler olarak belirlenmiştir. Belirlenen alanların dışında bulunan mevsimlik tarım işçileri şahıs arazilerinde konaklamaktadırlar” denildi.

Çorum’a gelen Mevsimlik Tarım İşçilerinin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından rutin olarak ziyaret edildiği, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin hangi illerden geldikleri, yaşam ve çalışma koşulları, çalışma alanlarına ulaşım imkanları hakkında bilgiler alınmakta, konakladıkları alanların fiziki imkanlarının yerinde tespit edildiği, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin talep ve beklentileri alınarak ilgili kurumlarla ivedilikle koordinasyon sağlandığına dikkat çekildi.  

Bu kapsamda yapılanlar şu şekilde sıralandı;

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından üretim alanlarına gelen mevsimlik tarım işçilerine yönelik GBT kontrolleri yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından sık sık mevsimlik tarım işçileri ve aileleri ziyaret edilerek gebe takipleri, küçük yaştaki çocukların aşıları ve genel sağlık taramaları yapılmış olup hijyen ve sağlık konularında eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

İl Özel İdaresi tarafından zemin düzleme ve çevre düzenleme çalışmaları yapılarak, Çorum Belediyesi tarafından çöp konteynerleri temin edildi.

 Ayrıca bölgede ihtiyacı gidermesi amacı ile Belediye ve İl Özel İdaresi tarafından su tesisatı sağlandı.

Alaca Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Alaca’ya gelen mevsimlik tarım işçileri ziyaret edilerek yerleşik olarak ilçeye gelen mevsimlik tarım işçilerinden toplamda 18 engelli olduğu görüldü.

Çorum Belediyesi'nden Beyarmudu Belediyesi'ne Anlamlı Destek: Çöp Toplama Aracı Hibe Edildi Çorum Belediyesi'nden Beyarmudu Belediyesi'ne Anlamlı Destek: Çöp Toplama Aracı Hibe Edildi

Çadırda ikamet eden mevsimlik tarım işçilerinde ise 2’si çocuk olmak üzere toplamda 10 engelli olduğu tespit edilerek Müdürlük hizmetleri hakkında rehberlik ve yönlendirme yapıldı. Yapılan ziyaretlerde bedensel engeli olan bir vatandaşın tekerlekli sandalye ihtiyacı tespit edilerek, Alaca Kaymakamlığı bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla kişiye tekerlekli sandalye temin edildi.

Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul çağında olan 30 öğrenci, talep doğrultusunda Kur’an-ı Kerim kursuna yönlendirildi.

Alaca’da bu çalışmaların yanı sıra, tarım işçileri için konaklama yaptıkları alanlarda hijyen koşullarının sağlanması konusunda; hijyen aracı projesi SOGEP’e proje teklifi olarak sunuldu.

Bu çalışmalarla birlikte “Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi Kurumsal Kapasite Geliştirme Eğitimleri” kapsamında Çorum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden 2, Çorum Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden 2, Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden 1 personel olmak üzere toplam 5 personelin 22-23 Temmuz 2024 tarihleri arasında Samsun İlinde eğitime katılımları sağlandı. 

Ayrıca Çorum’da gerçekleşen gök gürültülü sağanak yağış sonrası merkeze bağlı Üyük, Bozboğa, Çeşmeören ve Kadıkırı köylerinde mevsimlik işçi olarak bulunmakta olan vatandaşların çadırlarında hasar olduğu ihbarı alındı.AFAD ekipleri, Jandarma ekipleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ile birlikte ivedilikle olay yerine intikal ederek mağdur olan vatandaşların ihtiyaçları sahada incelendi. Yapılan incelemeler sonrasında yağışlar dolayısı ile çadırlarında hasar oluşan Üyük Köyünde 125, Kadıkırı Köyünde 70, Bozboğa Köyünde 15 ve Çeşmeören Köyünde 80 vatandaşa İl AFAD ekiplerince battaniye teslimi gerçekleştirildi. 

Kızılay ekipleri ile birlikte yine AFAD personeli tarafından belirtilen köylerde bulunan mevsimlik tarım işçi ve ailelerine iaşe dağıtımı yapıldı.”