Vali Zülkif Dağlı, Öğretmenevi'ndeki programda yaptığı konuşmada, 10 Ocak'ın hem Gazeteciler Günü hem de İdareciler Günü olması nedeniyle gazetecilerle idarecilerin işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, gazetecilere "gönül dostları" olarak hitap etti.

Çorum’un yerel basınının Türkiye genelinde bilinilirliğine dikkat çeken Vali Zülkif Dağlı, “Ben Çorum'a gelmeden önce Çorum yerel basının Türkiye çapında önemli bir rüzgarı olduğunu bilmiyordum. Buraya geldikten sonra bunu öğrenmiş oldum. Türkiye'de Çorum yerel basınının hatırı sayılır bir yeri olduğunu öğrenmiş olduk. Bu anlamda siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızın tamamını kutluyorum. Burada olamayan tabii bu işin bir de perde gerisinde olanlar var. Ön planda olanlar var mutfakta olanlar var. Tüm arkadaşlarımızın hepsinin basınla ilgili bu çalışan gazeteciler gününü özellikle kutladığımı arkadaşlarınıza da iletmenizi istiyorum. Ve bu bağlamda sizlere, onlara, ailelerinizle birlikte, sağlık içerisinde, huzur içerisinde hem aile hayatı, hem çalışma hayatı, hem gündelik hayat diliyorum. Hepinize saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Çorum'un coğrafi konum olarak bölgeleri birbirine bağlayan noktada bulunmasından dolayı şanslı bir il olduğunu anlatan Dağlı, “Çorum'umuz gerçekten çok önemli bir noktada. Yolların kesişme noktasındayız. Hem Ankara yolundayız, Karadeniz'e bağlayan Ankara'yı İş Anadolu'yu, güneyi, Ege'yi önemli bir yol ağının ortasındayız. Aynı zamanda Osmancık'tan geçen İstanbul, Erzurum, İran, yani eski İpek Yolu'nun üzerindeyiz. Yani bu açıdan Çorum olarak çok şanslı olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Tabii tarımsal kaynaklarımız, durumumuz nedir diye baktığımızda Kızılırmak bizim için gerçekten çok kıymetli. Kızılırmak'ın, Çorum ilimizin içerisinden geçmesi, sularıyla topraklarımızı sulaması, bereketlendirmesi son derece önemli. Bu bağlamda da tarımda iyi durumda olduğumuzu, ancak artı sulamalar, inovasyon, yeri geliş Uygulanmasıyla çok daha ileri gidebileceğimizi de anladık” şeklinde konuştu.

Vali Dağlı, “Bu dört ay zarfında sanayiye baktığımızda Çorum çevremizdeki yedi sekiz il içerisinde, sanayi açısından en iyi olduğunu zaten biliyoruz. Burada neler yapmalıyız? Birincisi organize sanayii bölgelerimizde boş olan parsellerin bir an önce doldurulması üretime geçmeyenlerin üretime geçmeleri için ve hızlanmaları için teşvik edilmesi yine katma değeri yüksek olan ürünlerin üretilmesi, ihracata dayanan ürünlerin üretilmesi. Ve şirketlerimizin sanayi tesislerimizin kurumsallaşması, verimlilik boyutunda çalışmalarını iyileştirmeleri, bu anlamda çalışmaları yapmak için gayret gösteriyoruz. Tabii yeni organize sanayi bölgeleri konumuz var. İskilip'le ilgili geçen hafta açıklama yapmıştım. Önümüzdeki Dönemde Alaca'yı ve başka bir OSB'yle ilgili de şu anda çalışmamız var. Tabii genişleme çabaları var. O da hem merkez organize sanayi bölgesinde hem Osmancık'ta hem de Sungurlu'da. Sungurlu'yu ben biraz daha farklı da değerlendiriyorum. Daha çok savunma sanayine döndürmek için çabalıyoruz. Çorum merkezde de savunma sanayinde çalışan bizim için önemli gördüğümüz firmalarımız var” ifadelerine yer verdi.

Çorum'da turizm alanında da çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Dağlı, "Çok değerlendiremediğimizi düşündüğümüz, hep potansiyel kelimesi üzerinden gittiğimiz alanlarda neler yapmamız gerektiğiyle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Kümülatif ve geniş bir çalışma yapmak gerekiyor turizm konusunda. Pandemiden önce, pandemiden sonra diye bir kavram doğdu. Pandemiden öncesiyle sonrası da turizm bakımından Çorum'da bazı şeylerin değiştiğini, aleyhimize gelişme olduğunu anlıyoruz." dedi.

Çorum'un Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Dağlı, "Çok kıymetli bir yer. İki bin yılın üzerinde Hititler burada. Öncesinde Hattiler var. Kadeş Barış Anlaşması bu dönemde yapılmış. Bunu turizme nasıl döndürebiliriz, daha fazla misafire turisti nasıl döndürebiliriz, bunlarla ilgili çok daha fazla kafa yormamız gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.