Avrupa Birliği ve Türkiye'nin finansal katkılarıyla hayata geçirilen ve Hitit Üniversitesi'nin de dahil olduğu 'Arıları Yaşat' projesi, gençler için yeni bir istihdam kapısı aralarken, Çorum'un arı yetiştiriciliği potansiyelini de maksimuma çıkarmayı planlıyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı için Hibe Programı (NEETPRO) (EuropeAid/168241/ID/ACT/TR) kapsamında uygulanan Çalışma ve İş Kurumu’nun (İŞKUR) faydalanıcısı olduğu hibe programı kapsamında Çorum Valiliği Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği ile S.S. Hitit Güneşi Kadın Girişimi Üretim ve Kalkınma Kooperatifi, Hitit Üniversitesi ve İŞKUR işbirliğinde düzenlenen “Arıları Yaşat Geleceğini Kazan” Projesi’nin açılışı yapıldı.
Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygı da 731 arıcıdan 632’sinin birliğe üye olduğunu, yaş ortalamasının ise 56 olduğunu belirterek proje ile genç arıcıların sayısının artacağını bildirdi. Çorum’un 650 ton bal üretim kapasitesi olduğunu ve yıllık 100 ton bal ihraç edildiğini anlatan Saygı, yıllık 2 ton polen, 3 ton propolis, 35 kilogram arı sütü üretimi bulunduğunu, Çorumlu arıcılara hibe kovan ve hastalıklara karşı hibe ilaç talebinde bulundu.