TRT’den Ayşe Nur Gündodu’nun haberine göre, 1939 yılında bulunan Alacahöyük’te bulunan 'Yılanlı Gümüş Kap'ın restorasyon süreci tamamlandı.4 bin yıllık eser Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde 18 Mayıs'tan itibaren sergilenmeye başlanacak.
Uygarlıkların beşiği Anadolu topraklarındaki eserler, içinde barındırdıkları kadim bilgilerle tarihe ışık tutuyor.
O eserlerden biri de Yılanlı Gümüş Kap. 1939 yılında Alacahöyük kazı alanında bulundu. İlk müdahale kazı laboratuvarlarında yapıldı. Restorasyonu 8 yıl sürdü.
Yıllar içinde pek çok çalışmaya konu oldu ancak eser 8 yıllık bir çalışmanın Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı çalışanlarının emeği ile sergilenecek aşamaya getirildi.
Ankara Bölge Restorasyon ve Konservasyon Labaratuvarı Cengiz Özduygulu, “Eser bulunuş itibariyle çok rahat kaybolabilecek bir eserken bundan sonra ömrü artırıldı ve gelecek nesillere aktarılabilir hale geldi” dedi.
Milattan önce 2 bin ila 2 bin 500 yıllarına ait eser yönetici mezarlarında bulundu.
“DOKUNMANIZA İZİN VERMEYECEK KADAR HASSAS BİR ESERDİ”
Restoratör Emine Koçak, Yılanlı Gümüş Kap’ın çok hassas bir eser olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Gümüşün hassasiyeti nedeniyle çok hassas bir eser dokunmanıza izin vermeyecek kadar kırılgan parçalarının yerini bulmak için bile deneme yapamadığınız bir kondisyonda geldi bu eser değişik yöntemler denedik üç boyutlu tarandı. Röntgen mikroskop altında inceleme ve her aşamada güçlendirme sağlamlaştırma tutulur hale getirme yeri bulunan parçaları geçici tamamlama şeklinde devam etti.”
Dönemine ait günlük yaşam ve dini ritüellere ilişkin bilgileri barındıran Yılanlı Gümüş Kap, toprak altından çıkarıldığında epey yıpranmış bir haldeydi.
Koçak, her bir parçanın tek tek astarl andının hem içten hem kenarlardan sağlamlaştırıldığını, kabın toplanması için teknolojinin sağladığı tüm imkanlardan faydalandıklarını söyledi.
Tarihi gümüş kap 18 Mayıs'tan itibaren Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek.
ALACAHÖYÜK’TE KAZILAR NE ZAMAN BAŞLADI? YILANLI GÜMÜŞ KAP NE ZAMAN BULUNDU?
Atatürk 1931 yılında Türk Tarih Kurumu'nu kurduktan sonra kitaplardan tanıdığı Alacahöyük'de kazı yapılmasını istemiştir. Atatürk'ün bu kazıya verdiği önem büyüktür. Atatürk, o dönemlerdeki devletin bütçesini de göz önüne alarak, kazı giderlerini kendi cebinden karşılanmasını istemiştir. Bu nedenle, Alacahöyük ilk ‘milli kazı’ ünvanı kazanmıştır.
Alacahöyük'de bu medeniyetlerin kokusunu almaya gitmek isteyenler hem farklı uygarlıklara ait kalıntılar görebilir hem de ilk “Milli Kazı” ünvanını kazanmış bu bölgenin tarihi geçmişi hakkında oldukça iyi bilgiler edinebilir.
'Yılanlı Gümüş Kap ise 1939 yılında bulunarak yapılan restorasyon sonucunda günümüze ulaştırılmıştır.