Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen sektör toplantısında, müteahhitlik mesleğinin sorunları ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Erol Taş,  Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanı Eren Üzüm, Başkan Yardımcısı  Talip Uz, Meslek Komitesi Üyesi Turgut İlgü ve Abdullah Serkan Sabur, Emre Gül, Ertan Özcan ve ilgili meslek grubundan oda üyeleriyle inşaat sektöründe faaliyet gösteren Çorum Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı müteahhitlerin yaşadığı bazı sorunlarla ilgili toplantı düzenlendi.

Genel Müdür Bilgi: “Hava muhalefetinden bin 600 trafo ve 130 bin abone etkilendi” Genel Müdür Bilgi: “Hava muhalefetinden bin 600 trafo ve 130 bin abone etkilendi”

Toplantıda konuşan Taş, Çorum için çok önemli bir toplantı olduğunu ve üyelerinin büyük bir kısmının inşaat sektörü ve inşaata bağlı sektörlerde faaliyet yürütmesi açısından da önemli bir toplantı olduğunu söyledi.

Taş, “Çorum için önemli olan bu tarz etkinliklere her zaman Oda olarak destek veriyoruz. İnşaat sektörü Türkiye’nin çok önemli bir lokomotifidir. Bu sektörde yapılan açıklamalara baktığımız zaman 6 milyon insanın istihdam edildiğini görüyoruz. Bu açıdan baktığımız zaman inşaat sektöründe yaşanan sorunlar çok önemlidir.

İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin ana lokomotiflerinden biri olarak, yaklaşık 250 alt sektörü bünyesinde barındıran ve milyonlarca kişiyi istihdam eden, çok önemli bir iş koludur.  Doğrudan ve dolaylı olarak birçok iş kolunu etkileyen inşaat sektöründe, oluşacak herhangi bir olumsuzluk, ekonomik açıdan tüm alt sektörlere, domino etkisi yaratmaktadır. inşaat malzemelerine gelen zamların maliyetleri artırdığını buna karşın döviz ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle satışlar azalmıştır” dedi.

Erol Taş, “Son 4 yıldır yapı malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları karşısında; binlerce meslektaşımız işlerini yarım bırakmış ve birçok kamu yüklenicisi, ekmeğinden olmuştur.İnşaat sektörünün son yıllarda sıkıntılar nedeniyle inşaat malzemelerine gelen zamların maliyetleri artması ve buna karşın döviz ve kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle satışların azaldığını dile getirdi. Bütün bunlara bürokrasideki yavaşlığın da eklenmesiyle müteahhitlerin mağdur olmasına sebebiyet vermiştir” ifadelerine yer verdi.

Yapılan toplantıda, inşaat sektöründe faaliyet gösteren çalışanların genel ekonomik koşullar doğrultusunda hareket etmesi gerekliliği altı çizilerek tespit edildi. Yılbaşına kadar herhangi bir şekilde ücret değişikliği yapılmaması konusunda fikir birliğine varıldı.

Ayrıca Meslek Liselerinde sektör çalışanı olabilecek şekilde ara eleman yetiştirmek üzere bazı bölümlerin açılması gerekliliği ele alındı.Çorum'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kalfa, Ustabaşı niteliğindeki çalışanlar ile Ocak ayında Çorum Ticaret ve Sanayi Odasında bir toplantı daha düzenlenmesi gerektiği ve detaylı kararlar alınması yönünde fikir birliği sağlandı.