Havaların ısınmasıyla birlikte Çorum’da kene vakalarında artış yaşanıyor. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar için ciddi bir sağlık tehdidi oluşturan keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ölümcül hastalıkların yayılmasına neden olabiliyor. Uzmanlar, vatandaşların doğada zaman geçirirken dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıyor.
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Nisan ayının başından itibaren bazı ilçelerde kene ısırması şüphesiyle hastanelere başvurular başladı.
Veteriner hekimler ve sağlık uzmanları, özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Tarla, ormanlık alan ve otlaklarda çalışanlar, hayvanlarla temasta bulunanlar için riskin daha yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.
Uzmanlar yaptıkları uyarılarıda: “Doğaya çıkarken uzun kollu kıyafetler tercih etmeli, pantolon paçalarını çorapların içine almalı ve açık renk giysiler giymelidir. Ayrıca dönüşte vücut kontrolü yapılmalı ve kene varsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Keneyi kesinlikle kendiniz çıkarmaya çalışmayın.”
Kene ile mücadele kapsamında Çorum Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Özellikle piknik alanları, mesire yerleri ve mera bölgelerinde düzenli olarak ilaçlama yapılacağı duyuruldu.
Çorum, geçmiş yıllarda da kene kaynaklı vakalarla gündeme gelmişti. 2022 yılında kentte 3 kişi KKKA nedeniyle hayatını kaybetmiş, 20'den fazla kişi tedavi altına alınmıştı. Bu yıl da benzer risklerin yaşanmaması için halkın bilinçli davranması büyük önem taşıyor.
Kene ile Karşılaşırsanız:
Kendiniz çıkarmaya çalışmayın.
Keneyi bir cımbız yardımıyla sağlığa uygun şekilde çıkarttırmak için en yakın sağlık kuruluşuna gidin.
Kene temasından sonra ateş, baş ağrısı, kas ağrısı gibi belirtiler görülürse vakit kaybetmeden doktora başvurun.