Ülke genelinde kuduz vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Bu vakaların son örneği Urfa Siverek’te yaşandı. Köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, kuduz teşhisi konulmasının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Yaşanan bu olayın ardından akıllara “Çorum’da yeterince kuduz aşısı var mı?” sorusu geldi. 

Kuduz vakalarının ölüme sebebiyet verebileceğini söyleyen hekimler, kuduzun bir çevre sağlığı olduğunu belirterek, “Başta hayvanlarının en az yüzde 70’inin kuduz için aşılanmış olması gerekiyor. Aşılarının da taze olması gerekiyor. Böyle bir vaka ortaya çıktığı zaman bölgedeki tüm evcil hayvanların sistematik olarak gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca aşı tedariki açısından öte, kuduz merkezlerinin sayısı çok az” şeklinde konuştu. 

Kuduzun insanlar üzerinde evreleri olduğunu kaydeden hekimler, “Beyin dokusu iltihabının belirtileri agresif dönem, saldırgan dönem, sonra da komaya götüren bir dönem söz konusu. Temas sonrasında uygulanacak tedavilerle yüzde 100’e yakın önlenebilecek bir hastalık iken, önlemlerin alınmaması durumunda yüzde 100’e yakın ölüme neden olan bir hastalık” ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Aşgın ile gençler arasında geleceği şekillendiren buluşma Belediye Başkanı Aşgın ile gençler arasında geleceği şekillendiren buluşma

İLK TEPKİMELERE DİKKAT
Kuduzla ilgili ilk tepkimelerin “ısırık yerinde ağrı veya karıncalanma”, “genel bir hastalık hissi”, “yüksek ateş”, “baş ağrısı”, “mide bulantısı ve kusma” ve “depresyon” olduğunu belirten uzmanlar, kuduza yakalanan hayvanlarda ise “agresif ve saldırgan”, “tükürüklerini yutamaz” ve “su gördüklerinde gırtlaklarındaki kasılmalar nedeniyle ürkme” belirtilerinin görüldüğünü söylüyorlar.