Eğitim-İş Çorum Şube Başkanı Tuba Üreyen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın plansız atama politikalarının öğretmenleri zorunlu göçe zorladığını belirtti. Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında Üreyen, norm fazlası öğretmenlerin zorunlu olarak başka bölgelere atanmasının hem öğretmenleri hem de eğitim sistemini olumsuz etkilediğini vurguladı.

“MEB’in Plansız Atamaları Eğitim Sistemini Yıpratıyor”

Üreyen, yıllardır çözülmeyen derslik yetersizliği ve öğretmen açığı sorunlarına dikkat çekerek, bu sorunların eğitim sistemine ağır bir yük getirdiğini belirtti. Norm fazlası öğretmenlerin, istemedikleri halde farklı bölgelere atandığını söyleyen Üreyen, "MEB’in bu öngörüsüz politikaları, öğretmenlerin huzurunu bozarken öğrencilerin eğitim süreçlerini de sekteye uğratıyor" dedi.

Eğitim-İş’ten MEB’e Çağrı: “Kalıcı Çözümler Üretin”

Okullarda yılbaşı kutlaması yasaklandı mı? Okullarda kutlama yapılacak mı, yapılmayacak mı? Okullarda yılbaşı kutlaması yasaklandı mı? Okullarda kutlama yapılacak mı, yapılmayacak mı?

Eğitim-İş olarak, zorunlu atamalara karşı mücadeleye devam edeceklerini açıklayan Üreyen, öğretmen açığının yoğun olduğu bölgelere teşvik edici önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Öğretmenlerin haklarını koruyacak ve eğitimde sürekliliği sağlayacak bir düzenlemenin zorunlu hale geldiğini belirten Üreyen, şu ifadeleri kullandı:

“MEB’İN BECERİKSİZLİĞİNİN BEDELİNİ ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER ÖDÜYOR!”

Eğitim-İş olarak, bu keyfi uygulamalara karşı öğretmenlerin yanında durmaya devam edeceklerini vurgulayan Tuba Üreyen, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

“Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır çözüme kavuşturamadığı derslik yetersizliği, öğretmen açığı, plansız atamalar ve yönetim kadrosundaki keyfi uygulamalar; öğretmenleri norm fazlası haline getirip, zorunlu resen atamalara tabi tutmaya devam ediyor. 
Her sene daha karmaşık bir hale gelen proje okulları, partizanca yapılan atamalar, seçmeli derslerdeki plansızlık ve sürekli değişen ders saatleri gibi sorunlar, eğitim sisteminin temel taşı olan öğretmenleri zorunlu göçe zorlamaktadır.
Öğretmenler, hayat düzenlerini altüst eden bu zorunlu atamalar nedeniyle sürekli yer değiştirmek zorunda kalırken, öğrenciler de sık sık öğretmen değişikliği yaşamakta, eğitim süreçleri zarar görmektedir. MEB'in plansızlık ve öngörüsüzlüğü yüzünden oluşan bu norm fazlası problemi, yalnızca öğretmenlerin değil, öğrencilerin de eğitim hakkına zarar vermektedir. Eğitimde sürekli değişikliklerle dayatılan bu güvencesizlik, öğretmenlerin mesleki huzurunu ve verimliliğini düşürmekte, ülkenin dört bir yanında eğitimin niteliğine darbe vurmaktadır.

“YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMASI ZORUNLU HALE GELDİ”

Bu sorunun köklü ve kalıcı bir şekilde çözülmesi, öğretmenlerin zorunlu atamalara mahkûm edilmeden görevlerini güven içinde yapabilmesi için MEB'in sorumluluk alması gerekmektedir. Özellikle öğretmen açığının yoğun olduğu bölgeler için teşvik edici ve kalıcı önlemler alınmalı; öğretmenlerin özlük haklarını, yaşam düzenlerini ve eğitimde sürekliliği koruyacak sürdürülebilir bir çözüm geliştirilmelidir.
Norm kadro uygulamaları, alınan kararlar ve yapılan uygulamalarla öğretmenleri huzursuz eden, içinden çıkılmaz hale gelen, keyfi ve sübjektif yaklaşımlara neden olmaktadır. Bu nedenle, hukuki açıdan açık, anlaşılır, karar ve uygulamaları denetlenebilir, güvenilir ve istikrarlı hükümler içeren yeni bir düzenleme yapılması artık zorunlu hale gelmiştir.

“HAKLARIMIZI SAVUNMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Eğitim-İş olarak, MEB’in yarattığı sorunları öğretmenlerin sırtına yükleyerek yapılan zorunlu resen atamalara karşı olduğumuzu ve bu dayatmaların son bulması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz. Eğitimdeki her krizin yükünü öğretmenlere fatura eden yaklaşımların karşısında, öğrencilerimiz ve eğitim çalışanlarımız adına haklarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.”