Çorum Haber

Çorum'un bu köyünde kazanlar pekmez için kaynıyor

Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Ayağıbüyük Köyü’nde, üzüm hasadının ardından pekmez yapımı başladı. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez, üzümün şırasının kaynatılmasıyla elde ediliyor. Meşe odunuyla kaynatılan üzüm suyu, katkı maddesi kullanılmadan doğal yollarla yoğunlaştırılıyor. Köy sakinleri tarafından büyük bir titizlikle yapılan bu lezzetli pekmez, sadece şehir merkezinde değil, çevre illerde de yoğun ilgi görüyor.

Abone Ol

Çorum'un Sungurlu ilçesinde bulunan üzüm diyarı Ayağıbüyük Köyünde kazanlar pekmez yapımı için kaynıyor. Üzüm hasadının ardından köy sakinleri pekmez yapımı için hummalı bir şekilde çalışıyor.

Bağlardan toplanan üzümlerin sıkılarak kazanlarda kaynatılmasıyla elde edilen pekmez, doğal üretim yöntemlerinin kattığı lezzetle yoğun ilgi görüyor. İlçenin üzümüyle meşhur köyü Ayağıbüyük’te bağ bozumunun ardından başlayan pekmez mesaisi tüm hızıyla devam ediyor. Üreticiler, bağlarından özenle topladıkları üzümleri ilk önce evlerine taşıyor. Eve taşındıktan sonra yoğunlaşması için dinlendirilen üzümler, geleneksel yöntemlerle ezilerek şıra haline getiriliyor. Ardından biraz daha bekletilen şıranın üzerine  ‘pekmez toprağı’ ilave ediliyor ve bir süre daha bekletiliyor.

Diğer gün topraktan arındırılan şıranın kaynatma işlemine geçiliyor. Kurulan kazanlarda meşe odununun ateşiyle üzüm suyu uzun bir süre kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra hazır hale gelen ve bir süre daha dinlendirilen pekmez, katkı maddesi kullanmadan uygun kaplara konuluyor. Her aşaması ayrı bir emek gerektiren üzüm pekmezi şehir merkezinin yanı sıra diğer illerden de yoğun ilgi görüyor.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }