CUMHURİYET BAYRAMI

Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan  edeceğiz.

Abone Ol

Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz. Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir. Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran Cumhuriyet'in ilanının üzerinden 99 yıl geçti.Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile millî bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkeler olan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları 
düzenlenir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği Onuncu Yıl Nutku'nda, bu günü "en büyük bayram" olarak nitelendirmiştir.

CUMHURİYET NEDİR ?

Osmanlı İmparatorluğu, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Millî Mücadele, 1923 yılında millî güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte, "Büyük Millet Meclisi" adıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922'de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.
27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet İnönü ile birlikte bir yasa değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclis'e sundu. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.
Cumhuriyet, halkın belli bir süre için ve belli başlı yetkilerde seçtiği devlet başkanı ile yönetilme biçimidir. Yani oligarşi ve monarşinin tam zıttı olarak söyleyebiliriz. Halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği savaş sonucu ülkemiz özgürlüğüne kavuşmuştur. Cumhuriyetin ilanının 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarihtir. Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır.

29 EKİM 1923'TE NE OLDU ?

28 Ekim 1923 günü Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki vekilleri Çankaya köşküne davet etti. Tüm misafirlerin yemek yediği sırada Gazi Mustafa Kemal, hafifçe bardağına vurdu ve o meşhur sözü söyledi. "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz!".
Mustafa Kemal, ülkenin Cumhuriyet yönetim biçimi ile yönetilmesi gerektiğini ve yarın itibariyle bu yönetim şeklinin anayasaya eklenmesi gerektiğini belirtti. Bütün salon heyecanlı bir şekilde Cumhuriyetin ilanını beklemeye başladı.
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet ilanından önce Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Sonrasında ise kürsüden Cumhuriyeti ilan etmek için uzun bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasının sonunda ise bu söz damga vurdu; "Türkiye Cumhuriyeti Mesut, Başarılı ve Muzaffer olacaktır". Cumhuriyet'in bayram olarak kutlanması ise 1925 yılında çıkarılan bir kanunla oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı doğrultusunda 29 ekim 1924'teki etkinlikler kutlamaların başlangıcı oldu. Teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından düzenlenen bir kanun teklifinde 29 ekim'in bayram olması önerilmiştir. O günden bu güne 99 yıldır bayram olarak kutlanmaktadır.

İşte en güzel bayram; Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim 1923'ten itibaren cumhuriyet bayramı kutlamalarını coşkuyla kutluyoruz. Bağımsızlığımızı kutlamak belki de her Türk insanı için en güzel şeylerden biri. 
Türk gençliğinin görevi
"Ey Türk Gençliği! Birinci görevin, Türk bağımsızlığını, Türk cumhuriyetini sonsuza dek korumak ve savunmaktır. Gereksinim duyduğun güç, damarlarındaki asil kanda bulunmaktadır." demiş Atatürk.
Türk gençliğine düşen görev, çok çalışmak, her ne olursa olsun asla pes etmemek ve dünyaya katkı sağlayacak işler olmalı. Eğer önünüzde birçok engelle karşılaşırsanız, yere düşerseniz veya sendelerseniz; Mustafa Kemal'in bu sözünü aklınıza getirin!
Güzel bir 29 Ekim günü geçirmemizi Şehitlerimize ve Gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olmak, onların bıraktığı emaneti ilelebet sürdürebilmek ve her zaman ülkemiz için faydalı insanlar yetiştirebilmeyi görev edinmeliyiz.

. Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.
. Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
. Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.
. Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslariyle, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur.
. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.
Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır.
. Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!
. Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
. Yurtta sulh, cihanda sulh.
. Cumhuriyet'i korumak kollamak yaşatmak her yurttaşın ödevidir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘'Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır.'' diyerek bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 99. gurur yılında başta büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimizle kutluyoruz.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }