EKMEĞİN SOFRAMIZDA VE DİNİMİZDEKİ ÖNEMİ

Abone Ol

Hz. İbrahim’in çok malı vardı. Allahu Teala’ya, “Ya Rabbi bu kadar malın şükrünü eda edemiyorum. Lütfen birazını al”diye dua eder. Allahu Teala, “Öyleyse ekmeği ayakta ye Ya İbrahim.” diye vahyeder. Hz. İbrahim ekmeği ayakta yemeye başlar. Fakat kırıntılar dökülmesin diye boynuna mendil bağlar; bu sayede kırıntılar mendile dökülür ve sonra onu da yer. Hz. İbrahim’in malı daha da çoğalır. Yine Allah’a dua eder...Allah şöyle vahyeder ; ”Sen ekmek kırıntısına hürmet ettiğin sürece ben senden malımı esirgemem Ya İbrahim.”
İnsan beslenmesinde çok büyük yeri olan ve toplumumuzda kutsal olarak kabul edilen ekmek, çok miktarda üretilip tüketilmekte ve ne yazık ki bir o kadar da israf edilmektedir. İsraf edilen her bir ekmekle çiftçinin alın teri, emeği ve çabası da israf edilmektedir.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ekmek israfı araştırmasına göre Türkiye’de her gün 6 milyon ekmek çöpe atılıyor. Dünyada 870 milyon aç insan varken, lütfen bu konuda hassasiyet gösterelim .
Sizlere ekmek israfını önlemeye yönelik yapmanız gerekenleri hatırlatmak isterim. En çok dikkat etmemiz gereken konu sofraya ihtiyacı kadar ekmek getirin. Günümüzde çok yaygın olan buzlukta ekmek saklama yöntemi işinize çok yarayacaktır. Bayat ekmekle yapılan tarifleri öğrenerek yemeklerinizi bereketlendirmeniz de mümkün.
Peki neler yapmamalıyız? İhtiyacınızdan fazla ekmek almayın. Ekmekleri çöpe atmayın, sokak hayvanlarının nasiplenmesini sağlayın.
Yazımı Peygamber efendimizin (s.a.v.)düşmüş bir ekmek parçasını gördüğünde söylediği sözle bitirmek istiyorum. Kıymetli olan ekmeğe hürmet edin, zira şu ekmek ,bir kavme nefret edip kaçmışsa bir daha dönmemiştir. Hz. İbrahim gibi, Hz. Muhammet(s.a.v.) gibi ekmeğin kıymetini bilen, israf etmeyen ümmetlerden olalım inşallah.

{ "vars": { "account": "UA-115444419-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }