Dünyanın birçok mutfağında önemli bir yere sahip olan peynir, sağlık açısından da sıkça tartışılan bir gıda. İçerdiği yağ, tuz ve diğer besin değerleri nedeniyle sağlık uzmanlarının ilgisini çeken peynir, yapılan araştırmalarla en sağlıklı 3 türüyle dikkat çekiyor. İşte kalp ve bağırsak sağlığını destekleyen dünyanın en sağlıklı 3 peyniri!

İnsanların önemli bölümü, peynir tercihini damak lezzetine göre yapar. Yağlı ve yağsız, tuzlu ya da tuzsuz gibi onlarca farklı türlere ayrılan peynirler, bu özellikleri nedeniyle sadece lezzet açısından ayrışmıyor.

İçerisinde bulunan vitamin, besin değeri, yağ ve tuz oranları aynı zamanda peynirin sağlığa etkilerini de baştan aşağı değiştirirken, hangi durumlarda nasıl peynir tüketilmesi büyük bir soru işaretine dönüşmekte.

Masterchef Tuzda Balık tarifi ve püf noktaları! Tuzda Balık nasıl yapılır? Masterchef Tuzda Balık tarifi ve püf noktaları! Tuzda Balık nasıl yapılır?

İŞTE DÜNYANIN EN SAĞLIKLI 3 PEYNİRİ

Ana maddesinin süt olması nedeniyle protein, vitamin ve mineral açısından zengin olan peynirler, son yıllarda gastronomi araştırmacılarının da ilgi konusu haline geldi. Çoğu peynir türü kırmızı et ya da herhangi bir balık türünden daha fazla kalori barındırmaz. Bu nedenle peynir tüketimine yönelik yapılan uyarılar, kilo alınmasından ziyade peynirlerin sağlık sorunlarını tetikleyici özellikleri üzerinde durur.

Uzun süreli çalışmaların ardından dünyanın en sağlıklı 3 peyniri şu şekilde belirlendi...

PARMESAN

Parmesan peyniri, dünyada bilinen tüm peynir türleri arasında en sağlıklısı olarak kabul edilir. Bünyesinde çok az yağ barındırıyor olması ve protein açısından zengin oluşu permasanı diyetisyenlerin vazgeçilmezi haline getirirken, permasan peynirlerinin 36 aya kadar dinlendiriliyor oluşu içerisindeki laktoz miktarının önemli ölçüde azalmasına neden olmakta.

MOZARELLA

Çoğu zaman pizza gibi yiyeceklerde gördüğümüz mozarella peyniri, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerin zirvesinde yer alıyor. Protein, kalsiyum ve prebiyotik açısından zengin olan ürün, aynı zamanda bol miktarda B vitamini içeriyor.

Doktorlar, kalp ve damar sorunları olan herkesin sık sık mozarella peyniri tüketmesini öneriyor. Mozzarella peyniri ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken, sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler görülmesini kolaylaştırmakta.

FETA

Feta peyniri, Türkiye'de en çok satılan peynir türüdür. Anadolu coğrafyasında 'beyaz peynir' olarak adlandırılan bu peynir, Avrupa'da 'Feta' adıyla biliniyor. Genellikle keçi sütünden yapılan bu peynir, vücut sistemlerinin iyileşmesini hızlandıran potasyum, kalsiyum, sodyum, çinko ve B vitaminleri barındırıyor.

Doktorlar, özellikle diyet yapanlara feta tüketmesini öneriyor çünkü düşük miktarda kalorisine rağmen oldukça doyurucu olan feta peyniri, aynı zamanda sebze ve zeytinyağı ile birlikte de tüketilebiliyor.