Boğaziçi Üniversitesi’nde uzun yıllar görev yapan Doç. Dr. Esra Mungan’a 5 yıl kampüse giriş yasağı getirildi. Esra Mungan kimdir, yasağın gerekçesi nedir? İşte detaylar…

Esra Mungan kimdir, akademik geçmişi nedir?

Boğaziçi Üniversitesi’nin tanınmış akademisyenlerinden Doç. Dr. Esra Mungan, eğitim ve akademik kariyerindeki başarılarıyla bilinen bir isim. 1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden, hem bölüm hem de fakülte birincisi olarak mezun oldu. Akademik yolculuğuna yurt dışında devam eden Mungan, ABD’nin Washington D.C. kentinde bulunan American University’de Davranış, Bilim ve Nörobilim alanında yüksek lisans yaptı.

Doktora çalışmalarını da aynı üniversitede tamamlayan Mungan, özellikle hafıza araştırmaları üzerine yoğunlaştı. “Eylemsel bellek”, “bellek yargıları”, “müzik belleği”, “bilinç” ve “evrimsel psikoloji” gibi konulara odaklanan akademisyen, bu alanlarda birçok akademik yayın ve makaleye imza attı. 1998-2002 yılları arasında özel sektörde Ar-Ge çalışmalarında da görev alan Mungan, sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev aldı.

Esra Mungan neden kampüse alınmadı?

Boğaziçi Üniversitesi’nde son yıllarda yaşanan yönetim tartışmalarının ortasında kalan Esra Mungan, Ocak 2025'te emekli olmuştu. Ancak üniversite ile bağları tam anlamıyla kopmamıştı. 27 Mart 2025 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'nde düzenlenen bir öğrenci buluşmasına katıldığı için hakkında yeni bir karar alındı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez imzasıyla yayımlanan resmi belgede, Mungan’ın bu etkinliğe katılımı “izinsiz eylem ve gösteri” olarak tanımlandı. Bu nedenle, Kurum Kimlik, Mezun ve Ziyaretçi Kartı Yönergesi’nin 18. maddesinin 10. fıkrası gerekçe gösterilerek kampüs giriş yetkisi 5 yıl boyunca pasif hale getirildi.

Bu süre boyunca Esra Mungan yalnızca rektörlükten özel izin alması durumunda kampüse adım atabilecek.

Karara Esra Mungan’dan tepki geldi

Alınan karar kamuoyunda ve akademik çevrelerde büyük yankı uyandırırken, Esra Mungan da duruma sert tepki gösterdi. Emekli olmasına rağmen öğrencileriyle bağını sürdürmek isteyen akademisyen, “Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özgürlük tamamen yok edilmiştir” açıklamasında bulundu.

9 Nisan Günü Boykot mu Var, Neden Boykot Ediliyor, Hangi Ürünler ve Markalar Boykot Ediliyor? 9 Nisan Günü Boykot mu Var, Neden Boykot Ediliyor, Hangi Ürünler ve Markalar Boykot Ediliyor?

Mungan, geçtiğimiz Aralık ayında emeklilik kararını açıkladığında da üniversitenin kayyum yönetimi altında bilimsel üretimin mümkün olmadığını, bu nedenle artık orada kalmanın anlamını yitirdiğini dile getirmişti. Son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada ise, “Baskının, sansürün ve dışlamanın geldiği nokta ortadadır. Bu kararla öğrencilerimizle buluşmam engelleniyor, akademik dayanışma cezalandırılıyor” ifadelerini kullandı.