CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda "etki ajanlığı" olarak bilinen kanun teklifinin geri çekildiğini duyurdu. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de teklifi doğrularken, gelecek hafta düzenlemenin yeniden Meclis gündemine gelebileceğini belirtti.

CHP'nin Çalışmaları Sonucunda Teklif Geri Çekildi

Murat Emir, konuyla ilgili olarak "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, halkımızın desteğiyle kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ve Meclis'teki eleştirilerimiz sonucunda geri çekildi" dedi. AK Partili kaynaklar ise düzenlemenin önümüzdeki hafta tekrar ele alınabileceğini ve muhalefetin çözüm önerileri sunabileceği bir süreç başlatılacağını açıkladı.

AK Parti: “Çözüm Önerilerinizi Bekliyoruz”

İstanbul'a kar ne zaman yağacak? İşte beklenen tarih! İstanbul'a kar ne zaman yağacak? İşte beklenen tarih!

AK Parti kaynakları, “CHP'nin endişelerini dikkate alıyoruz, çözüm önerilerini sunmaları için bir alan açıyoruz. Önümüzdeki hafta bürokrasiyi de çağırarak, grup başkanvekilleri ile bir araya gelmeyi planlıyoruz. Eğer muhalefet yeni bir çözüm önerisi getirmezse, teklifi yeniden Meclis Genel Kurulu gündemine taşıyacağız” açıklamasını yaptı.

Etki Ajanlığı Nedir?

Etki ajanlığı düzenlemesi, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) casusluk suçunun kapsamını genişletmeyi hedefleyen bir maddeyi içeriyor. 339’uncu maddeye eklenmesi planlanan düzenleme, "devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme" başlığı altında yeni bir suç tanımlıyor. Muhalefet ve basın meslek örgütleri, muğlak ifadeler içeren bu düzenlemenin "cadı avına" dönüşebileceği eleştirisini yaparken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yasayı "muhalefete sopa" olarak nitelendirmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, düzenlemenin kamuoyuna yanlış aktarıldığını belirterek, "Etki ajanlığı denilen şey aslında Türkiye aleyhine suç işleyenlerin casusluk kapsamında cezalandırılmasını öngörüyor. Türkiye’de araştırma yapanlar cezalandırılacak gibi bir durum söz konusu değil," ifadelerini kullandı.