Evde şerbetli tatlı deneyimi yaşamak isteyenler için kıyır kıyır kalburabastı mükemmel bir seçim! Kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bu tatlı, misafirlerinize sunabileceğiniz enfes bir lezzet. İşte kalburabastının tarifi ve yapılışının püf noktaları.

Türk mutfağının sevilen tatlılarından biri olan kalburabastıyı evde yapmaya ne dersiniz? Şerbetli, kıyır kıyır ve oldukça lezzetli bu tatlı, misafirlerinizin beğenisini kazanacak. İşte kolay kalburabastı tarifi ve hazırlanışı.

Evde şerbetli tatlılar yapmanın keyfini çıkarmak isteyenler için kalburabastı ideal bir seçenek. Hem lezzetli hem de kıyır kıyır yapısıyla bu tatlı, herkesin favorisi olacak. İşte ev yapımı kalburabastı tarifi ve gerekli malzemeler.

Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi

Malzemeler

125 gram margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı irmik
1 tane yumurta
1 çay kaşığından az tuz
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un

İçi için:

1 su bardağı ceviz

Şerbeti için;

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su (600 ml)
1 tatlı kaşığı limon suyu

Kıyır Kıyır Kalburabastı Tarifi

Tam kıvamında Mercimek Köftesi tarifi: Kolay ve kezzetli yöntem Tam kıvamında Mercimek Köftesi tarifi: Kolay ve kezzetli yöntem

Kalburabastının öncelikle şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım. Ardından ara ara karıştırarak kaynamaya bırakalım.
Yaklaşık 15 dakika kadar kaynayan şerbete limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım.
Hamuru için yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu, vanilya ve tuzu alalım.
Unu da yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olan hamurumuzdan parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım.
Yuvarladığımız hamurlardan bir tanesini alalım. Kalburun üzerine koyup elimizle bastırarak açalım.
Hamurun ortasına irice kıydığımız cevizden koyalım ve uçlarını ortada birleştirerek kapatalım.
Hamurun şeklini bozmadan dikkatlice kalburdan çıkartalım. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayarak tatlılarımızı hazırlayalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim. Bu aşamada eğer kalburunuz yoksa aynı işlemi silikon bir aparat kullanarak ya da rende ile de yapabilirsiniz.
Kalburabastı tatlılarımızı önceden ısıttığımız 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişirelim.
Fırından çıkan sıcak tatlıları borcama aktaralım. Sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim.
Ardından 2 saat kadar şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım.
Sürenin sonunda şerbetini çeken kalburabastı tatlılarımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kıyır kıyır ve şerbetli bir tatlı olan kalburabastı, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir ve evde kolayca hazırlanabilir. Bu yazıda, kalburabastı tarifi, gerekli malzemeler ve tatlıyı mükemmel hale getirecek püf noktaları detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Böylece, siz de evinizde bu lezzetli tatlıyı kolaylıkla hazırlayıp, misafirlerinize sunabilirsiniz.