Geleneksel Türk tatlılarından un helvası, özel günlerde ve dini törenlerde sıklıkla yapılan bir lezzettir. Bu rehberde, evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz, ağızda dağılan un helvasının püf noktalarını paylaşıyoruz.

Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler:

  • 170 gram tereyağı (12 yemek kaşığı)
  • 1,5 su bardağı un

Şerbeti için Malzemeler:

  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker

Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bir tencerenin içerisinde su ve şekeri eriyene kadar güzelce karıştırın. Hafif sıcak hale gelince ocaktan alın.
  2. Tabanı kalın, yanmaz yapışmaz bir tavaya 170 gram (12 yemek kaşığı) tereyağını alın ve eritin.
  3. Ardından üzerine elenmiş unu azar azar ilave edin.
  4. İlave ettiğiniz unu kavurmaya başlayın.
  5. Kavurdukça rengi dönecek ve sıvı halde bir kıvam alacaktır. Kavurma işlemi 10-15 dakika kadar sürebilir. Bu işlemi orta ateşte yapın.
  6. Kıvama gelince şerbetini de verin. Hazırladığınız ve hafif soğuyan şerbeti sıcak helvanıza azar azar vermeye başlayın.
  7. Öteki yandan da güzelce karıştırın. Şerbetini içine emdikçe helvanız koyulaşmaya başlayacaktır.
  8. Kıvamı iyice oturunca ve katılaşınca servis etme aşamasına gelmiş demektir.
  9. Tahta kaşık, dondurma kaşığı ya da yemek kaşığı yardımıyla sıcak helvanıza şekil verin. Soğudukça katılaşacaktır kıvamı. Tam soğumadan şekil vermeniz daha kolay olur. Şekil verdiğiniz helvaları bir süre dinlendirdikten sonra üzerini ceviz ya da farklı yemişlerle süsleyin. Un helvanız servise hazır!

Un helvası, yapımı oldukça basit olan ancak lezzetiyle sofralara zenginlik katan geleneksel bir tatlıdır. Bu tarifle, un ve tereyağının karışımından oluşan bu muhteşem lezzeti evinizde kolaylıkla yapabilir, sevdiklerinizle birlikte bu klasik Türk tatlısının keyfini çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

Kaynak: yemek.com