Çiftler, evlilik yolunda çoğu zaman bazı zorlu sorularla karşı karşıya kalıyorlar. Bu, stresi değil, bir güvensizlik belirtisi olabilir.

Her çiftin hayali, mutlu bir yuva kurmaktır. Fakat evlilik aşamasına gelindiğinde, çiftler bazı olumsuz düşüncelerle baş başa kalabiliyorlar. Uzmanlar, evlilik sorumluluğunu işaret eden bu duyguyu "evlilik stresi" olarak tanımlıyorlar. Ancak beliren bazı soru işaretlerine karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyorlar ve bu soru işaretlerinin asıl kaynağının stres değil, güvensizlik olduğunu vurguluyorlar.

Çorum'da 32 okul “yeşil okul” ünvanı kazandı Çorum'da 32 okul “yeşil okul” ünvanı kazandı

Psikolog ve İlişki Terapisti Nida Korkmaz, ilişkilerde bağımlılık ve bağlılık duygularına değindi: "Evlilik stresi, bir insanın evlenmeden önce veya geçmişte yaşadığı olaylardan dolayı aklında oluşan soru işaretlerine dayanıyor. Toplumumuzda aşk her zaman ön planda tutulur. Bu yüzden, bireyler aşık oldukları kişiye zamanla bağımlı hale gelirler. Aşkın ilk aşamasında bu, bağlılık olarak nitelendirilebilir. Ancak zamanla bağlılık, bağımlılığa dönüşür. Bağlılık, insanlar arasında rahatlatıcı ve huzur verici bir niteliktir, ama bağımlılık tam tersine insanı gerginleştirir ve stres yaratır."

Korkmaz, evlilik öncesi stresin, kişinin evlenmeden önce aklına takılan sorular ve geçmiş deneyimlerden kaynaklandığına dikkat çekti. "Acaba evlendiğimde değişir mi? Bana gösterdiği ilgi azalır mı? Sevgisi, saygısı, şefkati ve aşkı azalır mı? Desteği azalır mı?" gibi soruların evlilik stresini tetiklediğini belirtti.

Nida Korkmaz, ailelerin bu durumla baş etmede büyük bir rol oynadığını vurguladı: "Çiftler, evliliğin getireceği sorumlulukları düşünüp strese girebilirler, veya partnerlerinin doğru seçim olup olmadığını sorgulayabilirler. Bu durumda ailelerin, çiftleri sakinleştirmeleri ve kendi ilişkilerindeki pozitif tecrübeleri paylaşmaları gerekiyor."

Korkmaz ayrıca çevresel faktörlerin ilişkileri etkileyebileceğini söyledi: "İlişkilerde 3'üncü şahıslar bazen yapıcı olabilir, bazen yıkıcı. Bu ayırımı iyi yapmalı ve buna göre müdahale etmelisiniz. Eğer 3'üncü şahıslar sürekli olumsuz eleştirilerde bulunuyorsa, buna 'dur' demelisiniz. Ancak eğer ilişkinizi destekliyor ve partneriniz hakkında olumlu şeyler söylüyorsa, onlarla dertleşebilirsiniz." dedi.