Altın, rekor üstüne rekor kırarken yatırımcıların gözü 18 Eylül 2024’te faiz kararını açıklayacak olan ABD Merkez Bankası (FED)’e çevrildi. Piyasalarda FED’in 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması beklenirken, İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selimler, bu kararın altın fiyatlarına nasıl etki edeceğini değerlendirerek altın yatırımcılarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Hüseyin Selimler’in FED Faiz İndirimi Yorumu
İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selimler, FED’in faiz kararını etkileyen en önemli faktörlerin istihdam ve enflasyon verileri olduğunu belirtti. Selimler, enflasyonun Haziran 2022’de %9,1 seviyesinden Ağustos 2024’te %2,5’e düştüğünü, işsizlik oranının ise %4,2 olduğunu ifade ederek, FED’in bu gelişmeler ışığında faiz indirimine gitmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Başarılı 'Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri' ödüllendirildi Başarılı 'Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri' ödüllendirildi

“Altın Yükselişini Sürdürecek”
FED’in alacağı faiz indirimi kararının altın fiyatlarını etkileyeceğini belirten Prof. Dr. Selimler, faiz indirimiyle birlikte dolarda değer kaybı yaşanacağını ve bu durumun altına olan talebi artıracağını söyledi. “Altın, güvenli liman olma özelliğini koruyor. FED’in faiz indirimiyle birlikte yükseliş eğilimini sürdürmesi bekleniyor. Ancak faiz indiriminin miktarı ve süreci, altının uzun vadeli seyrini belirleyecek” dedi.

Altın Yatırımcısına Kritik Tavsiyeler
Prof. Dr. Selimler, TÜİK’in Ağustos 2024 verilerine göre en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracının altın olduğunu hatırlatarak, “Altın, hem kısa vadede hem de uzun vadede kazanç sağlamaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak, altının seviyesini belirleyecek olan faktörlerden biri de Türkiye’deki dolar/TL kuru olacak. Kur, enflasyon seviyesinde artmaya devam ederse, altın fiyatları da bu artışa paralel olarak yükselebilir” ifadelerini kullandı.

Altın yatırımcılarının 18 Eylül’deki FED toplantısına odaklanması gerekiyor. Faiz indirimi sonrasında altının nasıl bir seyir izleyeceği büyük merak konusu. Prof. Dr. Hüseyin Selimler’in değerlendirmelerine göre, altın yatırımcıları için önemli fırsatlar kapıda olabilir.

Kaynak: İHA