Herkes çifte maaş alabilecek! Yeni sistem için geri sayım
Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında bu yıl hayata geçirilmesi beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile emeklilere çift maaş imkanı sunulacak. Peki, TES nasıl işleyecek ve kimler bu avantajdan faydalanabilecek? İşte ayrıntılar...
Abone Ol
Türkiye'de bir süredir yürürlükte olan Otomatik Katılımlı BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) ile ikinci bir emeklilik modeli uygulanmaya başlanmıştı. Bu sistem, yeni düzenlemelerle birlikte daha da kapsamlı hale getiriliyor.
TES sayesinde çalışanlar, emekli olduklarında hem SGK'dan hem de TES'ten maaş alarak ek bir gelir elde edebilecekler. Ayrıca, emekliler dilediklerinde TES'te biriken paralarını toplu olarak da çekebilecekler.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Orta Vadeli Program kapsamında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin devreye alınması bekleniyor. Bu şekilde emekliler de çift maaş almaya hak kazanacaklar. TES alternatif bir emeklilik sistemi olacak ancak SGK’nın yerini almayacak.
‘ÇALIŞANLAR OTOMATİK KATILIMDAN VAZGEÇEBİLİYOR’
Daha önce otomatik katılımlı BES’e geçilmişti ancak BES zorunlu değil. İşveren tarafından zorunlu başlangıçlar yapılıyor, daha sonra çalışanlar isteğe bağlı olarak otomatik katılım sisteminden vazgeçebiliyor.
‘TES ZORUNLU HALE GELECEK’
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi yeni işe girenlere zorunlu hale gelecek ve şu anda çalışanlara emeklilik dönemine kadar kademeli bir şekilde uygulanacak.
KİMLER YARARLANACAK?
Tüm çalışanlar bundan yararlanabilecektir. BES çalışmasanız bile prim yatırılan bir sistem. TES’te çalışmayanlara prim yatırılmayacağını düşünüyorum.
TES’İN BES’TEN FARKI NE?
BES’te yatırılan tutarları belli bir fonda değerleniyor. BES’te bir zorunluluk yok ancak TES için işveren tarafından zorunlu prim yatırılması suretiyle kişiler ikinci emekliliğe hak kazanabilecekler.
‘PRİMİ İŞVEREN YATIRACAK’
İşverenler her ay sigorta öder gibi çalışan hesabına para aktaracak. SGK’ya herhangi bir alternatif olacağını düşünmüyorum. İşsizlik sigortası fonu ve diğer fonlardan bir miktar azaltım olmalı ki işverenlerin de maliyetleri artmamalıdır. İşverene çok yük vermeden ikincil emeklilik sistemi getirilmelidir.
Burada çalışanın bizzat hesabına para yatırılması durumu olmayacak, çalışanın TES’teki hesabına para yatırılması söz konusu olacak.
‘TES’TE YAŞ ŞARTI OLMAMALI’
Yaş şartı açısından SGK’da 18 yaşından itibaren sigorta primleri sayılabiliyor. TES’te de 18 yaş şartı getirilebilir ancak daha önce işe başlayanların da kendi adlarına yatırılan primlerinin sayılması gerekmektedir. Yaş şartı olmaması gerekiyor.
‘İSTERLERSE TOPLU PARA ALABİLİRLER’
BES’te çalışanlar emekli olduklarında isterlerse toplu, isterlerde aylık olarak para alabiliyorlar. TES’te de aynen bu şekilde olacaktır. TES’in ikinci bir emeklilik sistemi olacağını, primler düşük yatırılsa bile emeklilere ortalama bir maaş tutarının sunulacağını düşünüyorum. Emeklilerin refahına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.”
Milliyet
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Çorum Yayla Haber Gazetesi sitemize
abone olun.