DOĞALGAZ KULLANAN KİŞİLERİN MUTLAKA BİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
21) Apartman merdivenlerinde doğalgaz güvenliği olarak havalandırma bırakılmıştır. Bu havalandırmaların kesinlikle açık olarak kalması gerekmektedir. Bazı vatandaşların çok soğuk geliyor diye havalandırmaları kısmen veya tamamen kapattıklarını duyuyoruz. Büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca, merdivenlerde sigara kesinlikle içilmemelidir.
22) Doğalgazla çalışan kazan dairesi görevlisinin ‘’Doğalgaz Kazan Dairesi’’ işletmeciliği belgesi olması lazımdır. Bu noktada Halk Eğitim Merkezleri zaman zaman kurs açmaktadırlar. Ehil olmayan insanların kullanması neticesinde olumsuzluklar yaşanabilir.
23) Özellikle doğalgaz kullanımı ile birlikte güvenlik açısından bir derece daha önem arz eden apartman altlarında bulunan KAPALI OTO PARKLARA LPG’Lİ ARAÇ PARK edilmemelidir. Bu hususta komşular mutlaka bilinçlendirilmelidir. Güvenlik tedbirlerinin herkese lazım olduğu unutulmamalıdır. Basit bir tedbirsizlik bir apartmanı infilak ettirebilir… Ayrıca; bu kapalı otoparklarda kesinlikle sigara içilmemelidir. İçenler kırıcı olmadan uyarılmalıdır.
24) Doğalgaz bağlanırken istenen ama bir daha asla sorgulanmayan ‘’Havalandırma Menfezlerine’’ dikkat ediniz. Özellikle mutfakta ikinci bir havalandırma yoksa daha dikkatli olunuz.(Bazı evlerde ocakların yanında baca olup, bu bacaya bir havalandırma menfezi açılmıştır.) Çünkü ekseri çoğunluk doğalgaz faturası çok geliyor diye, menfezi bir kâğıt parçasıyla kapatıveriyor. Keşke menfezlere çok adi bir kapak yerine, soğuğu içeri almayacak ama içeriden gazı tahliye edebilecek bir sistem oluverse de vatandaş kapatmaktan kurtulsa…
Kurallara uygun olarak montajı yapılan kombilerin herhangi bir tehlikesi yoktur. Çünkü bu kombiler kirli havayı dışarı atıp, temiz havayı içeri alır… Herhangi bir tehlike anında otomatik olarak kapanır. Mesela kombinin orijinal borusunun ucuna 5 cm. rast gele boru ilave etseniz çalışmaz.
Ankara – Çankaya’da evlere döşenen kombili doğalgaz tesisatlarında menfez istenmiyor.(Ben bir yakınımın evine tesisat döşenirken şahit oldum. Şimdi bilmiyorum)
Benim görüşüm şudur ki; başka bir yerden az çok hava alacak bir yer yoksa mutfaklara menfez açılması gerekir. Çünkü mutfakta kombiden başka ocaklar var. Evde bulunan çocuklar ocağının düğmesini açabilir. Yaşlılar ocağı kapatmayı unutabilir. Stresi her gün biraz daha artan bir toplum haline doğru gidiyoruz. Bu nedenle gençlerde ocağı açık bırakabilir.
Zira ben bir iki defa yaşadım. Gece çoluk çocuk yattıktan sonra bir iki bardak çay içmek için demliği ocağa koydum. Fakat sonra altını söndürmeyi unuttum. Sabah kaktığımda demlikte su kalmadığını ama ocağının en düşük ayarda yandığını gördüm. Tabi bir daha aynı hataya düşmemek için, yatak odasına ‘’ doğalgazı kapattın mı ?’’ uyarısını yazdım. Yatmadan önce tekrar bakabilmek için.
Unutmayalım; eğer pahalıya mal olmamışsa hata bazen iyidir. Çünkü gerekli dersi alırsanız sizi daha büyüğünden sizi koruyabilir. Gerekli dersi almazsanız, bedelini ödemeye razısınız demektir.
25) Özellikle doğalgaz kullanımıyla beraber apartmanlarda, dershanelerde veya kamu kurum ve kuruluşlarda bulunan ‘‘YANGIN TAHLİYE MERDİVENLERİ’’ mutlaka ve mutlaka İHTİYAÇ HALİNDE DÜZENLİ OLARAK ÇOCUK, GENÇ, YAŞLI, ÖZÜRLÜ İNSANLARIN KULLANABİLECEĞİ ŞEKİLDE OLMALIDIR. Yoksa büyük bir yangında toplu can kaybı olabilir. Anadolu’da bir tabir vardır. ‘’Oynamaktan maksat, ütmektir’’ diye. Bu bağlamda; yangın tahliye merdivenlerinin bulunmasından maksat ihtiyaç halinde tehlike altında olan herkesin güvenli bir şekilde tahliye merdivenini kullanarak binayı terk etmesidir. Bu sağlanamazsa yangın merdivenlerin olmasının pek te anlamı yoktur… Şayet varsa da görüntüden ibarettir.
Okullarda öğrencilere, öğretmenlere yangın konusunu anlatırken yangın merdivenlerin nasıl kullanılabileceğiyle ilgili sorular sorulmakta daha doğrusu öğrencilerden eleştiriler gelmektedir. Bulunduğunuz binada yangın tahliye merdiveni varsa mutlaka aile boyu yılda bir defa tatbikat amaçlı ininiz. Bizim merdivenlerden inilmez ki derseniz, olası yangınlarda yanmamak için fırsat varken kendinizi sorgulayınız ve gerekeni yapınız.
Bir gazeteden kestiğim kupürü aynen aktarıyorum. ‘’ Bu yangın merdiveninin girişi de, çıkış da yok. Trabzon ilinin, Akçaabat İlçesinde, 6 katlı bir apartmanın yangın merdiveni, ‘ bu ne işe yarar’ denilecek cinsten. Çünkü MERDİVENE BİNANIN HİÇBİR YERİNDEN GİRİŞ YOK. Apartmana monte edilen yangın merdivenine, dairelerin hiçbirinden geçiş bulunmuyor. Merdiven çıkışı da zemine kadar inmeyip birinci katta sonlanıyor. Bina sakinlerinin muhtemel bir yangında hayatlarını kurtarmaya yardımcı olması için zorunlu tutulan merdiven, prosedür gereği var olmaktan başka bir işe yaramıyor.’’(2009)
Ne diyelim; ‘’Et kokarsa çare tuz, ya tuz kokarsa!’’ hesabı, bina da yangın çıkarsa çare merdiven ya merdiven kullanılamayacak durumdaysa… Çare ne? Allah rızası için kızman.