Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi'nin tarihinde Junior Fellow seçilen ilk Türk bilim insanıdır ve medikal teknoloji alanındaki çığır açan çalışmaları ile dikkat çekmektedir. 1985 yılında İstanbul'da doğan Dağdeviren aslen Sivaslıdır. Eğitim hayatına Kocaeli'de başlayan Canan Dağdeviren, 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur.

Yüksek lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde tamamlayan Dağdeviren, 2009 yılında Fulbright bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletleri'nde Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign'de (UIUC) doktora yapmaya hak kazanmıştır. Doktora eğitimi sırasında esnek ve giyilebilir elektronik aletler üzerine yaptığı çalışmalar, bilim dünyasında büyük yankı uyandırmıştır.

Bilimsel Başarıları ve Çalışmaları

Canan Dağdeviren, doktora sürecinde özellikle pilsiz çalışan, giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) geliştirmiş ve cilt kanserini erken teşhis edebilen bir cihaz icat etmiştir. Bu yenilikçi buluşları sayesinde, Forbes dergisinin "30 Yaş Altı Bilim İnsanı" listesine girmeyi başarmıştır.

Medikal teknolojiye yaptığı katkılarla dünya genelinde tanınan Dağdeviren, bilimsel motivasyonunu genç yaşlarda edindiği kitaplardan ve tanıştığı önemli kişilerden almıştır. Özellikle babasının hediye ettiği Marie Curie'nin hayatını anlatan kitap ve Erdal İnönü'den aldığı "Anılar ve Düşünceler" adlı eser, onun bilime yönelmesinde etkili olmuştur. Lise yıllarındaki alan seçiminde bu kitapların rolü büyük olmuştur. Ayrıca Canan Dağdeviren, zor zamanlarında Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından ilham aldığını da belirtmiştir.

MasterChef final tarihi açıklandı! Şampiyon o gün belli olacak MasterChef final tarihi açıklandı! Şampiyon o gün belli olacak

Kariyerindeki Dönüm Noktaları

Harvard Üniversitesi'nde "Fellows Cemiyeti"ne seçilerek Türk bilim tarihinde bir ilke imza atan Canan Dağdeviren, dünya çapında önemli projelerde yer alarak bilim dünyasında öncü isimlerden biri olmuştur. Giyilebilir teknoloji ve medikal cihazlar alanındaki çalışmaları, birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde devrim niteliğinde çözümler sunmaktadır.