Hindistan’da beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri türünden enfekte olan 14 yaşındaki Afnan Jasim, nadir görülen bir başarı öyküsüne imza attı. Genellikle ölümcül olan bu amip türünden hayatta kalan Jasim, global sağlık arenasında büyük bir dikkat çekti. Dünya genelinde bu hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 97’sinin hayatını kaybettiği bilinirken, Jasim bu oranın dışında kalarak adeta bir mucize yaşadı.
ZAMANINDA TEDAVİ İLE HAYATTA KALDI
Afnan Jasim’in babası, sosyal medyada hastalık hakkında yapılan bir kampanya sayesinde zamanında tedaviye ulaşarak ölümcül hastalığı yenmeyi başardı. Jasim’in hayatta kalması, hastalığın ne kadar ciddi ve tehlikeli olduğunu gözler önüne serdi.
BEYİN YİYEN AMİP SEMPTOMLARI
Naegleria fowleri, genellikle göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan ve burun yoluyla vücuda giren bir amip türüdür. Amip, beyne ilerleyerek burada enfeksiyona yol açar. Enfekte kişiler genellikle semptomların ortaya çıkmasından bir hafta içinde hayatını kaybeder. Amip, beyin dokusuna sıvı yayarak basınca ve tahribata neden olur, bu da genellikle ölümle sonuçlanır.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) verilerine göre, 1971-2023 yılları arasında sadece sekiz kişi bu amip türünden hayatta kalabildi. Bu vakaların tümünde hastalık, semptomların görülmesinden 9 saat ile 5 gün arasında teşhis edilebildi. Afnan Jasim bu şanslı kişilerden biri olarak dikkat çekiyor.
BELİRTİLER VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Naegleria fowleri enfeksiyonunun belirtileri arasında baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, boyun tutulması, yönelim bozukluğu, denge kaybı, nöbet geçirme ve halüsinasyonlar yer alıyor. 1965’ten bu yana dünya genelinde yaklaşık 400 PAM vakası rapor edilirken, uzmanlar yüzme havuzlarında ağızların su yüzeyinin dışında tutulması, dalış yapılmaması ve su kaynaklarının klorlanması gibi önlemlerin önemine dikkat çekiyor.