Un helvası, Türk mutfağının sadece lezzetiyle değil, mis gibi kokusuyla da gönüllere taht kurar. Yüzyıllardır süregelen bu geleneksel tat, doğru teknikler ve ustaların özel püf noktalarıyla mutfaklarımızda yaşatılmaya devam ediyor. İşte, herkesin kolaylıkla yapabileceği topaklanmayan un helvası için ustalardan alınan en özel tavsiyeler...
Helva dendiğinde akla ilk gelen sıcak ve samimi sohbetler, Türk mutfağının vazgeçilmezi un helvasının yanında daha da bir anlam kazanır. Ama gerçek bir helva ustası gibi pürüzsüz ve topaklanmayan helva yapmanın yollarını öğrenmek, sizi de bir helva sanatçısına dönüştürebilir. İşte size yılların tecrübesiyle şekillenen, kusursuz un helvası tarifi ve ipuçları...
Un Helvası Tarifi
Malzemeler
2 su bardağı un
1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti İçin
2,5 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
Yapılış:
İlk adım olarak, şerbeti hazırlayın. Bunun için bir tencereye toz şekeri ve suyu alın. Kısık ateşte şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak ısınmasını sağlayın.
Geniş ve çelik bir tencereye sıvı yağı ve unu alın. Orta ateşte unun kokusu çıkana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
Unun koku çıktığında ocağın altını kısın ve unun rengi koyulaşıncaya kadar kavurmaya devam edin.
Unun arzu ettiğiniz rengi aldığında, ılık şerbeti unun üzerine dökün. Dökerken sıçramalar olabileceğinden dikkatli olun.
Şerbeti döktükten sonra hızlıca karıştırarak helvanın şerbeti çekmesini sağlayın. Kaşığın arka tarafıyla iyice bastırarak karıştırın.
Helva ılındığında, bir kaşık yardımıyla alıp ters çevirerek servis tabağına alın.
Soğuduktan sonra üzerine tarçın veya Hindistan cevizi serpip servis edebilirsiniz.