1. **Karar Verme**: İlk adım, neden birikim yapmak istediğinize karar vermek. Bu birikimi nerede kullanacağınıza karar verirseniz hem ne kadar birikim yapacağınızı belirler hem de motive olursunuz¹.

2. **Harcamaları Takip Etme**: Para biriktirmek için öncelikle paranızın nereye gittiğini net bir şekilde görmelisiniz. Bunun için en iyi yöntem harcamaları takip etmektir. Kolayca hazırlayabileceğiniz bir gider tablosu bunun için yeterli olacaktır. Ayrıca, Garanti BBVA Mobil ile varlık ve borçlarınızı görüntüleyebilir, gelir ve giderlerinizi kategori bazlı izleyebilirsiniz¹.

3. **Harcamaları Kısmak**: Gider tablosunu hazırladığınıza göre masraflarınız net bir şekilde ortada. Artık para biriktirmeye başlamak için harcamaları nereden kısabileceğinize bakmanız gerekiyor. Örneğin yemekten tasarruf etmenin en iyi yolları arasında, dışarıda yemek yemeyi azaltmak ve hafta boyunca toplu yemek pişirmek yer alıyor. Giyim harcamalarınızdan tasarruf etmek için minimalist bir yaşam tarzı ile birkaç parça sade kıyafetinizi farklı aksesuarlarla her seferinde farklı bir kombine dönüştürebilirsiniz¹.

4. **50/30/20 Kuralı**: Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Elizabeth Warren ve birçok finans uzmanı, her ay gelirinizin %20'sini birikime ayırmanızı öneriyor. Ne kadar çok tasarruf eder ve yatırım yaparsanız, mevcut mali durumunuz ve gelecekteki finansal sağlığınız için o kadar iyi olacaktır¹.

5. **Küçük Miktarları Bir Kenara Ayırma**: Aynı anda birkaç kalemde harcamaları kontrol altına almak ve her ay önemli ölçüde birikim yapmak için zaman içinde sürekli olarak küçük miktarları bir kenara ayırabilirsiniz¹.

Türk siber güvenlik devi 45 milyon dolarlık yatırım aldı Türk siber güvenlik devi 45 milyon dolarlık yatırım aldı

6. **Finansal Alışkanlıkları Değiştirme**: Bazı finansal alışkanlıkları değiştirmek bile büyük bir fark yaratabilir. Başlamak ve bunu bir plana oturtup istikrarlı bir şekilde devam etmek önemlidir¹.

Unutmayın ki para biriktirmek, disiplin ve metot gerektiren bir süreçtir. Kendinize uygun bir yol haritası çizdiğinizde ise işten bile değildir³.