Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı 17 Eylül Pazar günü Alacahöyük ve Boğazkale ziyaret etti.
Vali Zülkif Dağlı, Alacahöyük Ören yeri ve Alacahöyük Müzesini gezdi ve incelemelerde bulundu. Müze ve Ören Yeri hakkında Boğazköy Müzesi Müdürü Resul İbiş ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım’dan bilgi alan Vali Dağlı’ya Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemur’da eşlik etti.
İlk kazıların 1907 yılında başladığı ve halen Prof. Dr. Tayfun Yıldırım’ın başkanlığında sürdürülen Hitit İmparatorluk Çağını yansıtan mabet, kral mezarları, sfenskler ve anıtsal kapıların bulunduğu Alacahöyük Ören yerini gezen Vali Dağlı, daha sonra ören yerinde yapılan kazılarda çıkartılan eserlerin sergilendiği Alacahöyük Müzesini ziyaret etti.Müze ziyaretinde kazı tarihçesi ve müzede bulunan Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit ve Frig dönemlerine ait sergilenen eserler hakkında Müze müdüründen bilgiler aldı.
VALİ ZÜLKİF DAĞLI ALACAHÖYÜK’TEN SONRA BOĞAZKALE’Yİ ZİYARET ETTİ
Alacahöyük’ten sonra Boğazkale’ye geçen Vali Dağlı, burada Hattaşa Ören Yeri, Hattuşa’nın en etkileyici mekânı Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ve Boğazköy Müzesini gezerek incelemelerde bulundu.
Ören yeri ve müze hakkında Müze Müdürü Resul İbiş, Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner ve Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Alparslan’dan bilgi alan Vali Zülkif Dağlı’ya Boğazkale Kaymakamı Emine Karataş Yıldız eşlik etti.
Gezi ve incelemelerinden sonra Çorum’un birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi ve kültürel olarak çok değerli zenginlikleri bulunan bir il olduğunu belirten Vali Dağlı, Hititlerin iki başkentinin de Alacahöyük ve Hattuşa’da bulunduğunu, bu iki Ören yerinde 100 yılı aşkındır yapılan kazılarda binlerce değerli eserin çıkartılarak müzelerimizde sergilendiğini ifade etti.
Bakanlığın girişimleri sonucunda Berlin Müzesi’nden iadesi sağlanan Boğazköy Sfenksi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nde bulunan diğer Sfenksi ile birlikte 26 Kasım 2011 tarihinden itibaren Boğazköy Müzesinde sergileniyor olmasının Çorum turizmi açısından büyük bir başarı ve kazanç olduğunu vurgulayan Vali Dağlı, Hattuşa’nın 1986 yılından beri UNESCO’nun Dünya kültür Mirası Listesinde yer aldığını,1988 yılında da Tarihi Milli Park statüsü alarak Çorum turizminin dinamiği haline geldiğini ifade etti.
Bu denli tarihi ve kültürel zenginlikleri bulunan ilimizin turizm sektöründen hak ettiği payı alabilmesi için yürütülmekte ola altyapı ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verileceğini, turizm çeşitliğinin arttırılması için yeni alternatifler üretileceğini belirten Vali Dağlı, bu çerçevede; sektörde bulunan tüm kesimlerle işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalarla, yerli ve yabancı turistleri Çorum’a çekerek bölgede yaşayan halka ekonomik katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.