Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen “Din ve Coğrafya Sempozyumu”, “Erken Dönem İslam Kültüründe Coğrafya Algısı (H. I-IV. Asırlar)” temasıyla gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılışına Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Oztürk, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bulut, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Hakyemez, "Geçmişi bilmek, insanoğlunun en temel meraklarından biridir, ki bu merak, zamanla tarih ilminin doğuşuna yol açmıştır. Tarih ilmi bize, geçmişteki fikir, inanç ve olayların ancak sebep-sonuç ilişkisi içerisinde, zaman ve mekan boyutlarıyla birlikte ele alınarak anlaşılabileceğini öğretmiştir. Fikir ve inançları konu edinen ilahiyat ilimleri de tarihin bir parçası olduğuna göre onların da zaman ve mekan boyutlarıyla birlikte ele alınması bir zorunluluk arz etmektedir.” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bulut, konuşmasında İlahiyat Fakültesinin köklü geçmişi, her alanda yeterli akademik kadrosu, nitelikli yayınları, A sınıfı dizinlerde yer alan dergisi ve kalite süreçlerini içselleştirmiş kurumsal yapısı ile ilahiyat fakülteleri arasında temayüz etmiş bir fakülte olduğunun altını çizdi.

İlahiyat Fakültesinin eğitim-öğretim, toplumsal katı alanlarında belirlediği hedefler doğrultusunda nitelikli faaliyetler yürüttüğünü kaydeden Prof. Dr. Bulut, “Fakültemiz araştırma geliştirme alanında da ilahiyat ve bağlı bilim alanlarına perspektifler sunmayı hedeflemiş, bu hedefler doğrultusunda çalışmalar yürütmektedir. İlahiyat Fakültesi olarak ilimiz ve ülkemize değer katma sorumluluğu ile paydaşlarımızla iş birliği içerisinde nitelikli projeleri hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. Bunun bir örneğini Din ve Coğrafya Sempozyumu serisinin birincisi ile gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çorum İl Milli Eğitim Müdürü'nden Öğretmenler Günü mesajı Çorum İl Milli Eğitim Müdürü'nden Öğretmenler Günü mesajı

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ise, sempozyumda 16 üniversiteden 28 bildirinin sunulacağını ifade ederek şöyle konuştu:

“Türkiye’de ilahiyat camiasının ilk defa değerlendireceği bir konu olarak din ve coğrafyayı ele alıyoruz. Din ve coğrafya konusuyla ilgili olarak konuşulması gereken çok konu varken, birinci ve dördüncü asırlar arasında konmuş olan çizgi tarihsel düzlemde özel bir alan belirlemek adına önemli. Anadolu’ya ayak basmadığımız binli yıllara kadar gelen dönem içerisinde İslam’ın yayılması, İslam’ın tebliğ metotları, coğrafya ve din arasındaki ilişkinin başka boyutları itibari ile daha bilemediğimiz yeni soruların ve belki de yaklaşımın ortaya çıkacağı güzel bir buluşmaya ev sahipliği yapıyoruz.”

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da Çorum Belediyesi olarak her zaman Hitit Üniversitesinin yanında olduklarını belirterek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Açılışta konuşan Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, coğrafyanın asırlar boyunca bilim insanlarının hep gündeminde olduğunu ve coğrafyanın idareciler için de son derece önem arz ettiğini ifade ederek; “Coğrafya bilim insanlarının hep gündeminde olmuştur. Coğrafya olmadan olmaz bunu biliyoruz. Bu aslında bizler için de önemli. Örneğin belediye başkanı buranın coğrafyasını bilmeli ki hizmet üretebilsin. Biz bulunduğumuz, hizmet ettiğimiz ilin ve bölgenin coğrafyasına tam hakim olmalıyız. Bulunduğumuz yerin coğrafyasını bildiğimiz takdirde yönetebiliriz. İklim koşullarını bilmediğimiz takdirde bir gece çizmeleri giyip sel felaketlerine koşmak zorunda kalabiliriz. Bu da nereden çıktı demek durumunda kalırız ama bulunduğumuz şehrin coğrafyasını bilirsek örneğin sel felaketlerine karşı durumumuz nedir, önceden sel felaketleriyle ilgili yaşanmışlıklar nedir bilirsek yönetebiliriz. O yüzden idareciler için de coğrafya son derece önemli. Hizmet verdiğimiz ilin coğrafyasını bilmezsek doğru hizmet etmemiz mümkün olmayabilir.” dedi.

İki gün süren sempozyum boyunca 16 farklı üniversiteden 28 bildiri sunuldu.