İçişleri Bakanlığı, derneklerin resmi yazışmalarını dijital ortamda alabilmesini sağlayan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) entegrasyonunun tamamlandığını ve sistemin kullanıma açıldığını duyurdu. Yeni uygulamayla birlikte binlerce dernek artık elektronik ortamda tebligat alabilecek.

101 Binden Fazla Derneği Kapsayan Entegrasyon

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, PTT ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan veri paylaşım protokolü kapsamında yürütülen teknik çalışmalar başarıyla tamamlandı. Dernekler Bilgi Sistemi'nde (DERBİS) kayıtlı olan 101 bin 340 kuruluştan 85 bin 315’inin UETS hesapları oluşturuldu ve bu hesaplar başvuru halinde aktif hale getirilebilecek duruma getirildi.

Uygulamada İlk Aşamaya Geçildi

İstanbul Depreminde açığa çıkan enerji şoke etti: 30 bin ton TNT İstanbul Depreminde açığa çıkan enerji şoke etti: 30 bin ton TNT

Şu ana kadar PTT’ye başvuran 1.598 kuruluş, UETS üzerinden e-tebligat hizmeti almaya başladı. Ancak vergi kimlik numarası (VKN) bulunmayan veya hatalı olan 8.149 kuruluş için süreç devam ediyor. Yeni kurulan derneklerin ise VKN almalarının ardından UETS hesapları otomatik olarak oluşturulacak.

Tebligatlar Artık Elektronik Ortamda Gönderilebilecek

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile il müdürlükleri tarafından hazırlanan tebligatlar, artık e-İçişleri Sistemi üzerinden UETS kullanıcılarına gönderilebilecek. Ayrıca, elektronik tebligat sürecine ilişkin kullanım kılavuzu da hazırlanarak kullanıcılara sunuldu.

Yüksek Tasarruf Sağlayacak

Bakanlık açıklamasında, sistemin devreye girmesiyle ciddi bir maliyet tasarrufu sağlanacağına dikkat çekildi. 2024 yılında derneklere toplam 14.301 tebligat yapılırken, sadece posta yoluyla yapılan 5.192 tebligat için 731 bin 262 TL harcandığı belirtildi. Güncel maliyetle bir posta tebligatı 210 TL, hızlı tebligat ise 420 TL iken, UETS ile bu maliyet yalnızca 10 TL olacak.

Zorunluluk Var, Ancak Cezai Yaptırım Yok

Elektronik Tebligat Yönetmeliği'nin 5/f maddesine göre derneklere elektronik tebligat yapılması zorunlu olsa da, cezai bir yaptırım bulunmadığı için bazı kuruluşların UETS hesaplarını aktif etmeme yönünde davranabileceği ifade edildi. Bu nedenle Bakanlık, 81 il müdürlüğü aracılığıyla derneklerin sistemdeki hesaplarını aktif hale getirmeleri için iletişim çalışmalarını sürdürecek.

Yeni sistem, dernekler için dijital dönüşümün önemli bir adımı olarak görülüyor. Elektronik tebligat uygulamasıyla hem zaman hem maliyet açısından önemli avantajlar sağlanması hedefleniyor.